Case frumoase pentru oameni fericiți

Fiecare dintre noi și-a imaginat, măcar o dată, cum ar arăta o casă a visurilor. Cu toții visam la propriul colț de rai. Cam fiecare știe în mare cam ce își dorește, unde să fie amplasată casa, la oraș sau la țară, la munte sau la mare, câte camere să aibă casa, cum să fie împărțită.

Chiar dacă locuim în prezent în casa pe care o considerăm ”casa visurilor”, tot timpul vom avea ceva de adăugat sau de schimbat la ea pentru că nevoile noastre sunt altele, poate gusturile se schimbă și vrem să fim în pas cu noutățile. De exemplu, cineva care are casa la țară poate nu își dorește să aibă un spațiu unde să construiască un garaj, preferând ca acel spațiu să fie ocupat de o grădină cu flori sau un loc umbros unde se poate relaxa. Spre deosebire de acesta, cel care are casa la oraș preferă să aibă un garaj unde să își știe mașina în siguranță.

Nevoile și preferințele oamenilor sunt atât de variate și tocmai din acest motiv există oameni pregătiți care oferă servicii de calitate.

Dar eu am o întrebare: ”Ce îi face pe oameni fericiți”? Sunt fericiți pentru că sunt bogați, că au o casă(două sau mai multe, după caz), că își pot permite vacanțe în locuri exotice sau în locuri pe care nici nu știau unde să le caute pe hartă?

Fericirea este în așa de multe locuri și lucruri mărunte, noi doar trebuie să învățăm să o căutăm. Pentru mine personal, fericirea este acolo unde mă simt ACASĂ. Am întâlnit oameni care erau fericiți că aveau patru pereți și un acoperiș deasupra capului, un loc unde să poată dormi în siguranță.

Pentru mine casa ideală este amplasată undeva în afara orașului, dar nu foarte departe, să pot avea legături rapide cu orașul și nici străzile să nu fie foarte aglomerate în orele de vârf (cam greu asta, dar eu visez la așa ceva:)) Nu trebuie să fie foarte mare, cu multe camere și etaje, trebuie să fie un loc unde să ne simțim bine toți cei din familie. Poate pentru noi cei care am crescut la bloc unde se știe că nu este destul spațiu pentru toți, ne dorim bucătărie mai mare ca să nu ne mai dăm coate atunci când stăm la masă, ne dorim să fim ”fiecare cu camera lui” și dacă se poate și cu baia lui ca să nu mai existe discuții de genul ” eu vreau primul că mă grăbesc” sau ” hai odată că ai stat destul”. Sufrageria sau livingul (ca așa se numește acum:) trebuie să fie cât mai mare ca să avem loc toți. Și după ce ai terminat de construit casa, ținând cont de doleanțele fiecăruia, te trezești că ai parcă ”un bloc” nu o căsuță potrivită pentru familia ta.aia-proiect-logo

Pentru a se putea evita astfel de situații trebuie consultată o persoană avizată care să țină cont de cerințele noastre și să găsească cele mai bune soluții.

În cadrul Biroului de proiectare și servicii AIA găsim rezolvare la orice problemă avem și răspunsuri la orice întrebare. Dacă intenționăm să construim o casă, aici găsim proiecte case care sunt potrivite pentru orice gusturi. Aici găsim proiecte tip sau personalizate realizate în cele mai bune condiții și de cea mai înaltă calitate.

Pentru a avea un proiect casă de la AIA Proiect trebuie parcurși câțiva pași. În primul rând sunt consultările inițiale, care sunt și cele mai importante, în care specialistul ascultă părerile și doleanțele celui care vine. A doua etapă este cea de definitivare și verificare a unui proiect casa atunci când toate ideile proiectului au fost bine definite și conturate. Ultimul pas este obținerea documentației de autorizare și construcție. Proiectul firmei este complet și oferă arhitectura, structura și instalațiile împreună cu recomandările specifice proiectului. Pe lângă acest aspect oferă suport în obținerea autorizației de construcție.

Daca ar fi să creionez în linii mari cum ar  arăta casa noastră ar fi cam așa: în primul rând ar trebui să aibă spații largi ,aerisite și luminoase. Trebuie să fie într-o perfectă armonie spatiul din interior  cu cel din afară. Livingul trebuie să fie deschi și situat la parter și care să comunice cu o terasă exterioară. Ținând cont că suntem o familie care este în contact aproape permanent cu rudele și prietenii  și că spre sfârșitul săptămânii este mai aglomerat la noi în casă trebuie să găsim în living mai multe spații delimitate în așa fel să se poată desfășura mai multe activități fără să se facă multă zarvă. Spațiul de zi trebuie să fie luminos și mare și să marcheze trecerea spre spațiul din bucătărie, dar si  spre grădină exterioară. În ideea mea aceasta nu trebuie să lipsească sub nicio formă, ba mai mult dacă se poate să fie ”accesorizată” cu o seră micuță unde să pot avea grijă de plantele mele- eu fiind o mare iubitoare de plante cu sau fără flori. Mai trebuie să existe și un loc pentru cele două pisici ale familiei fără de care nu se poate să nu le luăm în calcul. 

La etaj trebuie să fie dormitoarele și băile aferente, fiecare decorate în stilul caracteristic fiecărui membru al familiei. Pe lângă acestea trebuie să mai existe o terasă unde pot să îmi pun un șezlong și să mă  bucur în fiecare seară de apusul soarelui sau de compania celor dragi. Dacă ar fi să mă gândesc mai bine cred că așa ar trebui să arate casa la care visez, ca în imaginea alăturată.casa

În cadrul serviciilor oferite de AIA Proiect găsim și servicii de evaluare imobiliară. Aceasta este necesară pentru împărțirea veniturilor obținute in urma vânzării unui imobil sau pur și simplu ne dorim să știm la ce sumă se ridică un imobil. Pentru aceasta avem nevoie de evaluator ANEVAR. Acest tip de evaluare este necesară pentru a putea vinde un imobil sau pentru a putea să se calculeze de cei de la primărie impozitul pe proprietate.

Douglas William Jerrold spunea: „Nu-ți căuta fericirea în curtea altuia, pentru că ea se ascunde întotdeauna în casa ta”. Dacă în casa ta te simți bine și ești înconjurat de cei dragi atunci nimic nu mai contează.

Poate că majoritatea visează la case spațioase, cu vedere la ocean și palmieri în curte și să fie neapărat și piscină luminat pe timp de noapte, dar și un apartament de bloc mobilat și utilat asa cum trebuie ne poate face fericiți.

Angela Similea re o melodie în care eu mă regăsesc și care mă reprezintă foarte bine atunci când vine vorba de casă:

”Casa mea-i un cântec cu acorduri ample
E o caldă melodie casa mea,
Eu sunt sufletul din ea
 Ea e însăşi viaţa mea,
Viaţa mea cu tot ce-i bun în ea”

…………………………………………….

Şi mă simt ca-ntr-un palat
 De păduri înconjurat”.

 

*** Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017 ***

Lasă un răspuns