Pe ce mai punem ștampila?

Oare cum și de unde au apărut ștampilele? Oare există și o știință care se ocupă cu studiul ștampilelor?

Cuvântul ”ștampilă” vine de la modul în care erau sigilate scrisorile din cele mai vechi timpuri. Se punea o pată ce ceară, iar până se întărea era apăsată cu un inel pe post de sigiliu. În funcție de forma inelului se identifica expeditorul. Acest inel era fabricat din argint, bronz, oțel.

Știința care se ocupă cu studiul ștampilelor se numește segilografie. Din cele mai vechi timpuri ștampilele  se foloseau pentru a arăta ca acel act este original- a fost chiar scris de către cel care a pus sigiliul sau ștampila.

Dar gata cu istoria ștampilei. În zilele noastre s-a ajuns să ni se ceară semnătura și ștampila peste tot. La locul de muncă am fost o perioadă lungă de timp delegată din partea firmei cu Poșta, cu o firmă de curierat rapid, cu avocatul, notarul, etc.

În unele cazuri nu îmi era necesară ștampila daca avea delegația semnată de director, în altele nici măcar nu eram băgată în seamă dacă nu aveam. Și nu vă spun, când ajungeam să rezolv problema la ghișeu, după întrebările deja devenite sâcâietoare de genul aveti ștampilă, delegație, pix, timbre,etc, trecem și ștampilam un teanc întreg de pagini și la sfârșit mă uitam că plec cu o chitanță, de exemplu. Ai impresia că trebuie să te duci cu tuș in rezerve considerabile la tine , ce faci dacă se termină și nu apuci să ștampilezi tot. La un moment dat ajunsesem să mă irite foarte tare acel zgomot specific de ștampilă de la Poștă. Stând la rând chiar mă întrebam când mai avansăm și noi puțin de la acea ștampilă veche, comunistă căreia i se schimbă data manual? Oare nu se găsește o soluție mai bună? Dar în fine…

Ținând cont că într-o firmă există doar câteva persoane care au dreptul și  accesul de a utiliza ștampilă se previn astfel multe situații în general neplăcute atât financiare dar și de imagine, de exemplu. Lipsa ei poate să constituie o condiție de nulitate a respectivului act emis de către orice instituție.

În cazul unor instituții importante precum spitale, Poșta Română, Poliția de frontieră, primării ștampila este foarte importantă pentru a evita actele de fraudare. Pentru o firmă o astfel de ștampilă personalizată are o importanță mult mai mare decât valoarea ei în sine. Oamenii sunt obișnuiți să utilizeze ștampila, iar aceasta este utilă atât pentru instituțiile de stat cât și companiilor private pentru a preveni falsurile.

Am văzut că au apărut și ștampilele color. Așa mai merge, poate mai dispare monotonia alb-negrului din cea clasică.fără titlu

Dacă vrem o ștampilă putem rezolva cu o comandă la Colop. Aici găsim tot ce ne trebuie! Simplu și rapid obținem ștampila care ne autentifică și totodată ne scapă de fraudare și alte probleme neplăcute.

Din punctul meu de vedere atunci când ne gândim la o ștampilă nu ne referim neapărat la înțelesul clasic, cel de simplă parafare a unui act sau document ci și la ștampila-eticheta purtată de către o persoană. Mă refer la ștampila personală. Cea care poate defini o persoană, care îi poate defini stilul, etc. Această abordare se poate referi de exemplu la punctualitate. Aceasta poate fi o ștampilă a unei persoane și o poate diferenția în sensul cel mai bun de restul oamenilor cu care vine în contact.

Tot în acest sens cred că ne mai putem referi și la un anumit parfum pe care cineva îl poarte în mod constant și care este recunoscut de cei din jur ca fiind al său.

Colop are o misiune importantă de îndeplinit și anume să comercializeze o gamă cât mai variată de produse pentru a acoperi necesitățile fiecărui client. Aici găsim toate tipurile de ștampile: autotușante, electronice, datieră , numărătoare, sigilii, etc.

Mai nou eu am făcut o pasiune pentru pixurile cu ștampilă de la Colop. 2 în 1. Ai și pix, ai și ștampilă, nu mai stai cu gândul că nu ai la tine ba una ba alta. Și ești și mai eficient folosind un așa pix. Și parcă are și altă ”față”, nu mai este forma clasică de ștampilă.ImagePage_pixuri-cu-stampila

Iar pentru că în zilele noastre internetul este la putere, fără el nu se mai poate face nimic, totul se blochează și nu mai funcționează nimic, pentru a nu scăpa nicio noutate de la Colop trebuie urmărită și pagina lor de Facebook.

Ștampila rămâne cel mai bun element de siguranță atat timp cât vor exista documente tipărite pe hârtie. Degeaba este luată în calcul folosirea semnăturii electronice în locul ștampilei, noi nu suntem încă obișnuiți cu așa ceva. Deși este mult mai sigură semnătura electronică pentru că procesul de obținere este relativ greu, atât funcționarul cât și cel care se prezintă la chișeu tot vă întreba unde este ștampila, semnătura, data, adresa, etc, etc.

 

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2017

Lasă un răspuns