Cum să obții echilibrul desăvârșit al unui gust adevărat

”Bine ați venit la deschiderea restaurantului nostru Savoare în bucătărie!” Parcă și acum trăiesc acele minunate momente și îmi aduc aminte cu mare plăcere. Retrăiesc acea emoție de acum doi ani- 18 octombrie 2015. Îmi amintesc că parcă nu știam ce să fac mai întâi: să pun la dungă și la linie fiecare față de masă și fiecare scaun, tacâmurile să fie bine așezate, iar în bucătărie să nu lipsească nimic. Fiecare dintre noi trebuia să se prezinte impecabil, doar era deschiderea restaurantului nostru.Deși toată săptămâna a fost ploioasă, azi în ziua deschiderii este soare.

Restaurantul nostru este unul cu specific românesc și este deschis în orașul Iași, în imediata apropiere a Palatului Culturii.

Astăzi la doi ani de la deschidere am primit două vești minunate. În urma activității desfășurate de către restaurantul nostru vom primi o stea Michelin, dar și că în seara aceasta vom avea o cină de afaceri unde va participa cineva cunoscut. La telefon nu mi s-a precizat cine este acea personalitate, doar că este o cină de afaceri și că se dorește ca meniul să fie unul ales care să includă carne de miel, ciocolată, dar și un produs tradițional din Moldova.

Stelele Michelin sunt visul oricărui bucătar, iar ghidul Michelin după care se oferă aceste stele este tot ce contează pentru o bucătărie. Toți bucătarii râvnesc după ele și toate restaurantele își doresc să le aibă pentru a atrage cât mai mulți clienți.

Nu pot spune ce emoție am avut când am primit plicul prin care primeam minunata veste –  o stea Michelin pentru cel mai bun restaurant – o stea care certifică faptul că restaurantul este cel mai bun.

Trecând peste emoțiile momentului trebuie să intram în bucătărie pentru a pregăti meniul pentru cina de afaceri. Meniul trebuie să fie unul foarte bine realizat și atent așezat pe farfurie.logo_romania_1x

Cartea de miel va fi pregătită lent timp de 24 de ore împreună cu ierburi aromatice de Provance.  Ciocolata o voi folosi la un mousse cremos cu sare roz, iar pentru produsul tradițional specific Moldovei vom pregăti minunatele poale-n brâu cu brânză proaspătă și stafide aurii. Sper din toată inima ca acest meniu să fie pe placul celor două persoane pe care le așteptăm la noi în restaurant.

Pentru că țin foarte mult ca bucătăria să fie utilată cu tot ce trebuie, cu ustensile de ultimă generație. Printre toate aceste ustensile din bucătărie avem în dotare și cea mai eficientă presă de ulei la rece.Yoda-green

Magazinul profistore.ro oferă cele mai bune soluții pentru astfel de presă la rece. Pentru că în zilele noastre tot mai multe persoane își doresc să mănânce din ce în ce mai natural și mai sănătos aceste prese la rece sunt soluția ideală. Este foarte ușor de folosit și în numai câteva minute în funcție de tipul semințelor folosite se obține un ulei extra virgin cu o temperatură sub 40 de grade.

Uleiul presat la rece este cea mai bună soluție pentru a obține o hrană de calitate, dar este și un ulei care aduce beneficii organismului.

Acest ulei va da o aromă deosebită fripturii de miel.

Mâncarea este gata, totul este pus la punct așa cum trebuie și acum așteptăm sosirea celor doi invitați misterioși. Primul a sosit un domn foarte prezentabil pe care l-am condus la masa rezervată. La doar câteva minute diferență a sosit și doamna pe care din poziția de unde eram nu am putut să o văd foarte bine. Cina a început, iar când ospătarul nostru a venit și mi-a zis că  eu trebuie să servesc friptura am trăit cea mai mare emoție. Dacă întrebați de ce, va zic imediat. La masă era nimeni alta decât Sofia Vicoveanca. Este  solista de muzică populară pe care eu o apreciez cel mai mult. Asta poate și pentru că de mică am ascultat muzica dânsei, mama fiind moldoveancă.

Dumneaei a ales acest restaurant pentru a semna un contract cu o casa de discuri care îi asigură concerte în afara țării, mai exact Australia și America.

La plecare am primit din partea celor doi parteneri de afaceri multe aprecieri pentru meniul ales, dar și un cadou de suflet pentru mine, personal, din partea doamnei Sofia Vicoveanca. Aceasta mi-a oferit un volum de poezii cu autograf, volum pe care îl păstrez cu sfințenie și am grijă ca nici măcar un colțișor să nu se îndoaie. Am primit permisiunea de a face și o poză pe care să o pun pe ”peretele celebru” așa cum îmi place mie să îl numesc. Pe acest perete stau la loc de cinste poze cu personalitățile care ne-au călcat pragul. Printre acestea se numără Dumitru Prunariu, Alexandru Mironov, Aurelian Temisan și mulți, mulți alții.

Ti, ti, tiii!

Ceasul potrivit să mă trezească în fiecare dimineață își face și acum datoria. Mă trezesc cu greu! Chiar am visat? Da… Din păcate a fost doar un vis, dar unul foarte frumos!  Mă dau jos din pat și parcă sper să văd pe geam minunata fațadă insorită a Palatului Culturii. Dar nu este decât peretele gri al blocului din față.

O nouă zi începe și încă mai speram să nu fi fost doar un vis.

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2017

Lasă un răspuns