Cum rezonăm cu locuința noastră?

”Casa mea-i un cântec cu acorduri ample
E o caldă melodie casa mea,
Eu sunt sufletul din ea
Ea e însăşi viaţa mea,
Viaţa mea cu tot ce-i bun în ea”. 

Angela Similea – Casa mea

      Fiecare locuință are propria sa stare de sănătate. Fiecare locuință are propria respirație, propria lumină. Cu cât o locuință este mai luminoasă cu atât este mai primitoare, ne învăluie într-o energie pozitivă, ne dăruiește o stare de liniște, de calamitate. Toate aceste lucruri sunt datorită faptului că o casă are propriul ei suflet.

      Specialiştii în energie cred că resursele energetice ale planetei sunt aproape epuizate, iar foarte multe state au început să ia măsuri pentru reducerea consumului de energie şi folosirea resurselor alternative, în special a celor inepuizabile.

      Pentru a rezona cu locuința noastră trebuie să avem în vedere mai multe aspecte. Unul dintre ele este scăderea consumului de energie. În primul rând trebuie să realizăm un confort termic care permite condiții optime de trai.

      Însă pentru a optimiza consumul de energie dintr-o locuință avem nevoie de un specialist. Ei ne ajută să găsim soluțiile cele mai bune în acest sens. Pentru asta ai nevoie de certificat energetic pe care îl poți obține în mai puțin de 24 de ore, la un preț foarte avantajos. Certificatul energetic prezintă o situație anuală, estimată pentru un imobil, clădire, apartament, sau o parte încălzită a unei clădiri. Practic este o estimare a consumului de energie pentru încălzire, climatizare, iluminat, ventilare și producere apă caldă. Auditul energetic este util în cazul clădirilor vechi care necesită reabilitare termică, având ca finalitate scăderea consumului de energie după implementarea măsurilor propuse prin audit. 

       Pentru măsurarea pierderilor de căldură, se folosesc aparate speciale care generează o hartă termică a clădirii şi pot depista cu uşurinţă locurile unde se pierde cel mai mult căldură. Odată depistate aceste locuri trebuie găsite soluții pentru izolare dar și pentru modernizarea sursei de producere a energiei termice. Se pot izola fie numai acele porțiuni cu probleme, fie toată locuința.

      De cele mai multe ori se confundă două noțiuni cu înțelesuri complet diferite și anume certificat energetic și audit energetic. Un audit energetic propune soluții pentru îmbunătățirea performanțelor energetice ale unei clădiri sau locuințe pe când certificatul energetic conține profilul energetic al clădirii în stadiul în care ea se află la momentul realizării calculului energetic.fără titlu

    În general, atunci când este vorba de o reabilitare se face doar izolarea termică a pereților exteriori, însă acest lucru nu este de ajuns. Personal, locuind la parter într-un bloc unde s-a făcut doar o asemenea izolare, am fost nevoită să izolez și placa  peste subsol și terasa. Aceste lucruri nu se iau deloc în considerare din cauză că multă lume consideră că doar schimbarea tâmplăriei și izolarea pereților exteriori este de ajuns. Trebuie izolați toți pereții și placa peste subsol sau plafonul ultimului etaj. În acest fel se obține o izolare termică eficientă care ajută la scăderea consumului de energie termică.

       Pentru toate aceste probleme și rezolvări există auditor energetic care ne ajută. Acesta dispune de programe de calcul performante care duc la scurtarea timpului de realizare a auditului și implicit duce și la scăderea prețului.

     În zilele noastre se vorbește tot mai mult de ”energia verde” care poate fi folosită pentru o locuință. Este vorba de energia solară, energia apelor, energia de biomasă, energia eoliană. Personal am studiat foarte mult despre aceste tipuri de energii și care ar fii acelea care să mă avantajeze în zona în care am casa de la țară. Consultând un specialist am fost sfătuită să folosesc energia solară și cea a apelor. Pentru că în zonă sunt foarte multe ape termale, le pot folosi pentru încălzirea locuinței.

       Dacă până acum  am vorbit de optimizarea consumului de energie de orice fel pentru o locuință, pentru a rezona cu o LOCUINȚĂ e nevoie să ținem cont și de altfel de ”energii”.

        Cum ne putem umple casa cu energie pozitivă pentru a putea trăi în armonie cu ea? Degeaba facem tot ce ține de noi pentru a izola, pentru a reduce consumul de energie termică, electrică sau orice alt tip de energie, dacă nu luăm în considerare și energia pe care o emană o casă. Nu de puține ori avem impresia că atunci când mergem în vizită la cineva casa are o energie negativă, nu ne simțim bine, casa nu este primitoare. Trebuie să știm cum să atragem energia pozitivă într-o casă. 

        Pentru asta există o serie de plante și elemente fang-shui care ne ajută. Cedrul este foarte eficient în eliminarea energiei negative ale lucrurilor învechite sau eliminarea energiei foștilor proprietari, atunci când e vorba de achiziționarea obiectelor de ocazie sau antichități. Fumul de ienupărul aduce energie pură și divină care face să vă simțiți mai confortabil în casă. Pe lângă acestea mai sunt cunoscute rozmarinul sau pelinul.

       Dacă dorim să ne fie bine într-o casă trebuie să schimbăm câteva lucruri esențiale. Trebuie să facem curățenie cu drag și să ne ajute numai persoanele care fac parte din familie. Atunci când gătim trebuie să avem o stare pozitivă pentru că este cunoscut faptul că mâncarea împrumută din energia celui care gătește. Dacă avem animale de companie trebuie îngrijite cu multă dragoste dar și cu multă responsabilitate.

Casa este acolo unde mă regăsesc eu cu mine însumi și pot trăi în Dumnezeu”- părintele Iustin Pârvu

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2017

Lasă un răspuns