Superstițiile – intre ocultism și rațiune

Conform dictionarului explicativ, superstitiile reprezinta prejudecata care decurge din credinta in spirite bune si rele, in farmece si vraji, in semne prevestitoare, in numere fatidice sau in alte ramasite ale animismului si ale magiei; prejudecata determinata de credinta ca toate cele care se intampla in natura si in societate sunt manifestarea unor forte supranaturale sau ca anumite intamplari sunt prevestiri ale viitorului.

Este un subiect controversat, as spune eu, care isi are originile in umbrele trecutului, cand oamenii credeau in zei si isi faceau viata dupa niste cutume fara o baza rationala, dar care, pana la urma, reuseau sa controleze masele de oameni.

Este foarte curios cum de in secolul vitezei, al tehnologiei acaparatoare si al stiintei care avanseaza cu o viteza inimaginabila, oamenii cred in superstitii si in unele obiceiuri care sunt cel putin bizare.

S-au scris chiar si carti pe acest subiect, iar Stuart Vyse, profesor de psihologie la Connecticut College afirma in cartea sa intitulata „Believing in Magic: The Psychology of Superstition” faptul ca scopul superstitiilor vine din dorinta de a detine control asupra unor lucruri incontrolabile. Cand ceva important este in joc, iar rezultatul este nesigur, atunci intervin superstitiile care ne fac sa ne simtim mai increzatori.” Drept dovada, tenismenii au racheta norocoasa, copii cauta pe camp trifoi cu patru foi. Chiar si cei mai sceptici oameni care cred numai in stiinta se pot lasa dusi de valul superstitiilor atunci cand miza este mare, iar implicarea din partea lor este mica, cum ar fi purtarea unui talisman, eventual descantat. 🙂

Cred ca cele mai multe superstitii sunt legate de nasterea si moartea unei fiinte. De la „pune fir rosu la mana copilului pentru a nu se prinde deochiul de el”, „pune bani in scutecul copilului pentru a avea avere de-a lungul vietii” si pana la „nu e bine sa treci prin fata cortegiului funerar”, „nu stranuta cand esti la o inmormantare”, superstitiile isi fac simtita prezenta, uneori chiar si fara sa ne dam seama.

Chiar si daca analizam operele literare pe care le studiem in anii de scoala, gasim superstitii, desi la scoala nu erau prezentate sub aceasta denumire: arhicunoscuta jertfa a  Mesterului Manole vine tot din credinta ca fara jertfa nu se poate realiza nimic trainic. Intr-un final superstitia s-a adeverit si a fost necesara jertfa suprema…

Nu consider ca superstitiile sunt pentru oamenii slabi, atat timp cat se pastreaza o limita de bun simt in ceea ce priveste modul in care credem in ele. Atunci cand se trece aceasta limita si apare tendinta ca realitatea sa fie raportata numai la superstitii si obiceiuri cu origine misterioasa, probabil din frica asumarii responsabilitatilor pentru actiunile intreprinse, este deja o problema de ordin psihologic, care trebuie tratata ca atare.

Cred in energii, pana la urma si deochiul este energia unui gand – pozitiv („ce ochi frumosi ai”) sau negativ (invidia: „ce geanta frumoasa are, daca eu nu am, sa nu aiba nici ea parte de geanta”) – indreptat de la o persoana catre alta. Superstitia ca ne ferim de deochi purtand ceva rosu a devenit, de-a lungul timpului, o regula nescrisa, dar adopata fara a ne intreba daca este adevarata sau nu. Functioneaza principiul: nu cred, dar nici nu vreau sa risc. 🙂

Si eu am crescut intr-o familie traditionala, in care credinta a fost prezenta in educatia si dezvoltarea mea, dar in care au fost su supestitii, cum ar fi: nu te intoarce din drum pentru ca nu iti mai merge bine toata ziua, ai ghinion daca iti iese cineva in cale cu o galeata/punga goala, nu pleca la drum / nu incepe ceva important in zilele de marti, nu manca din farfuria pusa in poala pentru ca te vorbeste lumea de rau. Superstitii inocente le-as spune. 🙂

Cred ca americanii sunt cel mai superstitios popor, dovada ca la ei nu exista numarul 13 ci 12 bis. 🙂

Si pentru ca anul acesta are loc editia cu numarul „12 bis” a Salonului International de Carte Bookfest, Statele Unite ale Americii reprezinta invitatul special.

Evenimentul are loc intre 30 mai si 3 iunie, pavilion B2 – Romexpo, unde intrarea este libera si unde din miile de carti prezentate de cele mai importante edituri din Romania, sigur vor fi prezente si cartile destinate superstitiilor.

Captură

Lasă un răspuns