Când arta se imbina frumos cu ingineria

   Punerea in valoare a unui amplasament incepe de la intelegerea deplina a ideilor de functionare si se incheie cu verificare de catre constructor a toturor cerintelor. Atenția la detalii, experiența, cunoștințele solide în domeniu și pregătirea continuă  ajută la un plus de valoare în proiecte.

Tinand cont de importanta unui arhitect si de rolul sau creator imi place sa visez ca eu sunt acel arhitect care poate face orasul mai frumos din cateva linii de creion. Am colaborat nu de mult cu un arhitect pentru un proiect de casa si am fost fascinata de cunostintele sale din domeniu si de cat de frumos poate sa iti faca un vis sa devina realitate. Casa visurilor mele arata foarte frumos pe hartie, iar gradina din fata este asa cum mi-am dorit eu – cu foarte multe flori.

Mi-as dori sa pot face ceva sa schimb orasul in care traim. Nu imi plac deloc aceste blocuri gri sau ”reparate” si vopsite in niste culori care sunt tipatoare si pline de desene fara nicio logica, nu imi plac reclamele de pe cladiri care parca sunt puse sa acopere mizeria si fatadele cazute. De ce in alte tari nu întâlnim asa ceva si la noi parca s-a adunat tot ce este rau si urat? De ce noi nu putem renova cladiri care stau sa cada sau daca nu se mai pot renova sa se darame si sa se construiasca ceva util. Tot timpul ne plangem ca nu avem parcari, ca nu avem spatii pietonale, dar avem cladiri abandonate care stau sa cada si care sunt ”acaparate” de gunoaie si de oamenii strazii.sigla-AIA-2016[1]

Mergând de foarte multi ani cu metroul am avut timp sa analizez aproape fiecare statie de metrou si de fiecare data imi lasa un gust amar. Aceste statii de metrou in care ploua, peretii sunt decojiti, tavanele stau sa cada in unele locuri ofera o imagine dezolanta. Tot timpul ni se prezinta la televizor statistici si cifre despre cat de multi oameni merg cu metroul zilnic, cat de multe abonamente se vand in fiecare luna. De multe ori m-am intrebat unde sunt acesti bani? Ca in infrastuctura nu se vede nimic, in metrouri noi nimic, in noi trasee de metrou nimic.

Ma gândesc cum arata celebrele statii de metrou din Moscova. Sunt adevarate opere de arta. Mai ca poti pierde metroul stand si admirandu-le frumusetea. Chiar se pot numi obiective turistice si nu trebuie ratate. Au fost considerate ”palate ale poporului” realizate cu marmura alba, tavane inalte, candelabre maiestuoase, bazoreliefuri, fresce, statui din bronz, vitralii si mozaicuri – elemente fabuloase care compun si recreeaza trecutul glorios al unei societati.

Acum nu pot sa am pretenia de a avea si noi astfel de statii de metrou ca la rusi, dar totusi am potea schimba ceva. Nu inteleg de ce nu se pot investi niste sume de bani de care cred ca dispune societatea de transport pentru a consulta birou de arhitectura  si a face ceva in acest sens. Din punctul meu de vedere nu as mai inchiria diverse spatii unor patiserii sau covrigarii care nu fac decat sa ingreuneze si mai mult aerul care parca nici nu este in unele statii de metrou. As lasa spatii deschise aerisite in care poti sta civilizat sa astepti metroul.

Nu inteleg de ce in unele statii s-a renuntat la acele panouri de tavan fals si acum putem vedea tavanul initial care este deteriorat de vreme  prin care curge apa la cea mai mica ploaie. Sunt ferm convinsa ca un arhitect ar gasi solutii pentru rezolvarea acestor probleme. 

Se vorbeste foarte mult ca in anumite statii se vad in marmura respectiva diferite urme de viata din diferite ere geologice. Ar putea fi puse in evidenta si asa ar prezenta un punct de interes. Ar putea fi prezentate ca fiind atractii turistice. Nu ar fi incitant sa te duci la o anumita statie de metrou doar pentru ca acolo se gasescin marmura nu stiu ce melci din pleistocen sau niste pesti din paleozoic? Pentru mine ar fi incitant, poate din cauza sau datorita facultatii de georgafie pe care am terminat-o.))

Ce ma deranjeaza pe mine foarte mult este ca s-au cheltuit foarte multi bani pe acele cosuri de gunoi selectiv si nu sunt folosite asa cum trebuie. Daca eu arunc  selectiv in cosul de gunoi care trebuie de ce angajatii care sunt responsabili cu strângerea lui aduna totul intr-un singur sac.

De ce nu se poate intelege si la noi ideea de gunoi selectiv? Bine, aceasta problema este la nivel de tara, dar aici ma refer la statiile de metrou.

Pentru ca nu avem asa multe statii de metrou ar putea fi renovate in asa fel incat sa se creeze un anumit specific al fiecareia. De exemplu o culoare specifica pentru fiecare statie, o anumita expozitie in fiecare statie care sa poata fi schimbata la o perioada de timp sau sa fie decorate de sarbatori.

De exemplu ar fi foarte frumos sa gasim intr-o statie de metrou o expozitie de pictura realizata cu picturi ale copiilor sau o expozitie de fluturi, dar nu vii, o expozitie de aranjamente florale care ar putea incanta atat vazul cat si mirosul. Mi-a placut foarte mult ideea unui anumit teatru din Bucuresti care avea reprezentatii in diferite statii. Acele cateva minute care treceau pana la venirea metroului mai atrageau atentia de la peretii gri sau de la apa care curge din tavan in dreptul sinelor.

Sunt convinsa ca ar putea fi gasita o solutie pentru a schimba aceste statii de metrou. De fapt solutii exista, dar nu exista vointa si implicare.

Ce bine arata fiecare statie de metrou in visul meu! In fiecare dimineata arata altfel! Imi place sa traiesc cu impresia ca poate vreodata se va schimba ceva si aici, poate vor arata mai bine! Acest subiect imi poate pune creativitatea si imaginatia la treaba si as putea visa frumos cum ar arata parcurile din oras sau diferite spatii verzi mai mult sau mai putin existente. Este foarte important sa intelegem utilitatea lor pentru ca numai asa putem deveni si noi o tara civilizata care poate fi vizitata de straini. Poate asa nu vom mai fi dati exemplu la categoria ”asa nu”.

Este foarte important sa consultam un arhitect atunci can dorim sa construim ceva. Fie ca dorim proiecte de case fie ca dorim sa modernizam ceva, un arhitect ne poate indruma in asa fel incat spatiul constuit sa fie util in totalitate si sa poata raspunda cerintelor si nevoilor noastre.

Lasă un răspuns