Ciorba de cartofi cu afumatura este foarte apreciata in familia mea. Specific acestei ciorbe este tarhonul, dar cum noi nu il prea folosim preferam leusteanul proaspat sau patrunjelul. Pregatim acest fel de mancare mai ales iarna atunci cand parca are o savoare aparte. Pentru ciorba de cartofi cu afumatura nu avem nevoie de foarte multe ingrediente. In principal cartofi, afumatura si cateva legume. Cine prefera smantana poate pune putina fie cand ciorba este aproape fiarta fie in farfurie. Aceasta ciorba este una deosebit de aromata de la afumatura folosita, dar si de la tarhonul proaspat.
Pentru a pregati aceasta ciorba avem nevoie de urmatoarele ingrediente
- 5-6 cartofi de marime potrivita
- 2-3 cepe
- 1 jumatate de ardei gras
- 2 morcovi
- 1 bucata telina
- 1 bucata de afumatura
- sare dupa gust
- 1 jumatate cana de suc de rosii sau 2-3 rosii proaspete
- 1 l bors sau zeama de lamaie
- verdeata dupa preferinta
Aceasta ciorba cu afumatura este facuta dupa o reteta a bunicii materne. Gatea bunica dumnezeieste, nu aveai cum sa refuzi vreun fel de mancare. Cand ne duceam in vacanta abia asteptam sa faca delicioasele poale-n brau. Pe vremea aceea nu erau telefoane mobile sa anunti inainte cand ajungi acasa, dar parca stia bunica ceva si de fiecare data avea pregatite aceste minunatii. Am invatat si eu cateva retete de la ea si gatesc des mancare moldoveneasca.
Se portioneaza bucata de afumatura si se pune la prajit in putin ulei. Carnea nu trebuie sa fie foarte prajita, doar cat sa prinda putina culoare. Legumele se spala si se curata, apoi se taie foarte fin. Dupa ce scoatem carnea de la prajit adaugam toate legumele si le calim si pe ele putin. Adaugam si carnea, apoi apa fiarta si lasam sa fiarba la foc potrivit.
Cand toate legumele sunt fierte adaugam socul de rosii sau rosiile proaspete taiate cuburi apoi borsul sau zeama de varza si mai lasam la fiert aproximativ 10 minute la foc mic.
Potrivim ciorba de cartofi de sare dupa gust, dar trebuie sa tinem cont ca si zeama de varza sau borsul si sucul de rosii facut in casa au sare.
La sfarsit cand ciorba este gata fiarta se opreste si se adauga verdeata preferata tocata marunt. De obicei la aceasta ciorba se foloseste tarhonul, dar pentru cine nu e obisnuit cu aroma lui poate folosi patrunjel sau leustean.
O ciorba la fel de gustoasa potrivita sezonului rece este si ciorba de rosii cu taitei. La noi in familie se consuma la fel de bine si vara cand o mancam mai rece.
Pofta buna!