Sunt foarte multe feluri in care se fac sarmalele, multe combinatii de carne, de condimente. Sunt destule discutii si despre cat de mari sau mici trebuie sa fie, despre cat orez se pune in compozitie, daca se pune sau nu bulion la fiert. Eu prefer sarmale in foi de varza acra, dar nu refuz niciodata pe cele in foi de vita.
Sarmalele in foi de varza acra sunt printre preferatele multor oameni. Sunt pregatite la diverse evenimente sau de sarbatori- in special de sarbatorile de iarna, dar in unele parti ale tarii se fac si de Paste.

De fiecare data eu folosesc carne de porc putin mai grasa pe care o amestec cu carne de vita. Folosesc pulpa de porc si spata pe care le toc eu acasa, la fel procedez si cu carnea de vita.
Nu imi place sa exagerez cu cantitatea de orez folosita, in conceptia unora pentru a avea sarmale mai multe. Daca vreau mai mult orez atunci fac sarmale de post cu orez. La 1kg de carme folosesc 100 gr. orez, este mai mult decat suficient.
Unii oameni nici nu concep sa puna bulion/pasta de rosii la fiert, eu pun de fiecare data bulion facut de mine in casa. De fiecare data folosesc doar sare, piper macinat si cimbru, iar varza este cea pe care o punem noi la acrit toamna.
Ingrediente folosite pentru sarmale in foi de varza acra
- 600 gr carne de porc- pulpa si spata
- 400 gr. carne de vita
- 100 gr. orez
- 2-3 cepe de marime medie
- 1 morcov potrivit
- 1 bucatica de telina
- sare, piper macinat, boia dulce/afumata
- 500 ml zeama de varza
- 100 gr. muschi afumat
- cate o jumatate de legatura de marar si patrunjel
- foi de varza acra curatate de cotor si taiate in functie de cat de mari sau mici dorim sa fie sarmalele
Cum pregatim sarmale in foi de varza acra
Incepem cu tocarea carnii de porc si de vita printr-o sita nu foarte mica apoi punem amestecul intr-un bol incapator in care urmeaza sa facem umplutura pentru sarmale. Curat ceapa si restul legumelor. Tocam ceapa pe care apoi o punem intr-o tigaie pe foc cu putin ulei. Dupa 2-3 minute adaug foarte putina apa, cam 50 ml pentru a se distui dupa care adaug orezul. Morcovul si telina le dam pe razatoarea mica, verdeata o tocam marunt apoi adaugam totul peste carne. Potrivim de sare si piper si amestecam totul sa se intrepatrunda toate aromele.
Impachetam sarmalele dandu-le marimea dorita apoi le asezam in oala in care le punel la fiert. Eu folosesc la fundul oalei cateva crengute de cimbru uscat pe care le pastrez de toamna sau cateva bete de marar uscat peste care pun putina varza tocata din resturile ramase dupa ce am ales foile. Asezam sarmalele in straturi fara a le inghesui foarte tare, punem intre randuri felii de afumatura, cateva boabe de piper si cateva foi de dafin. Continuam in acest fel pana terminam toate sarmalele. Adaugam bulionul sau sucul de rosii, zeama de varza, iar daca mai trebuie lichid completam cu apa cat sa acopere toate sarmalele. Peste ultimul strat de sarmale pun intotdeauna foi de varza intregi pentru a fierbe inabusit.
Pentru inceput pun sarmalele la foc pe aragaz pana incep sa fiarba bine, la foc potrivit apoi le pun la cuptor la foc mic aproximativ 3 ore. Noi le preferam cu mamaliga, ardei iute si smantana.
Pofta buna!