Fasole bătută sau sleită

Îmi aduc aminte de fasolea bătută sau sleită așa cum îi zicea bunicul. Îmi plăcea să stau lângă el atunci când gătea ți să îl întreb ce pune acolo, de ce face așa sau cât mai e până e gata. Era atât de bună această fasole cu o pâine caldă de casă făcută dimineața, iar aroma învăluia toată casa! De câte ori gătesc fasole bătută sau sleită îmi aduc aminte de acele vremuri frumoase.

Această fasole bătută sau sleită este potrivită în perioada de post, cu niște murături sau cu ardei iute sau fiecare după preferință. De data aceasta eu am pregătit această fasole fără un sos de roșii cu ceapă pus deasupra. Am lăsat-o așa simplă și am mâncat-o cu leurdă.


Pentru a găti această fasole bătută sau sleită avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 400 grame fasole boabe
  • 2 cepe mari
  • 1 morcov
  • 1 țelină de mărime mică
  • sare, piper, cimbru uscat după gust
  • puțină verdeață
  • 2-3 căței de usturoi

Eu las boabele de fasole în apă toată noaptea, iar dimineața le pun la fiert dar nu în apa în care au stat. Le las să fiarbă cât să dea câteva clocote apoi schimb apa cu altă apă neapărat fiartă și le las iarăși la fiert. Repet această operațiune de trei ori apoi le las la fiert împreună cu celelalte legume. Boabele de fasole fierb cam într-o oră și jumătate. Le scurgem de apă și le pasăm cu un blender sau prin mașina de tocat carne. Punem și condimentele după gust, tocăm puțin pătrunjel sau mărar, adăugăm usturoiul pisat sau dat pe răzătoare și mâncarea e gata de servit.

Se păstrează foarte bine și la congelator și atunci când vrem să o servim o lăsăm să se decongeleze apoi o încălzim.

Acest fel de mâncare se poate face și cu boabe de fasole din conservă- folosim 3-4 conserve.

2 gânduri despre &8222;Fasole bătută sau sleită&8221;

Lasă un răspuns