Pâine de casă din făină de grâu întreg

Făina Integrală sau de grâu întreg conține toate componentele bobului de grâu. Există diverse beneficii de a consuma produse din făină integrală, acestea fiind prielnice unui stil de viață sănătos. Făina integrală reduce riscul de boli cardiace prin scăderea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale si a vitezei de coagulare a sângelui. Când spunem grâu întreg ne referim la faptul că toate componentele grâului sunt măcinate și se regăsesc în făină.

Produsele integrale sunt sănătoase în primul rând datorită conținutului ridicat de fibre, vitamine și minerale. Făina din grâu întreg are un aport nutritiv complex: minerale (magneziu, fosfor, potasiu), fibre, aminoacizi și vitamine (gama B, vitamina E) și prezintă un raport ideal, echilibrat între elementele plastice: proteine, glucide și lipide.paine

Eu folosesc făina de grâu întreg de la 7 spice. Pâinea obținută cu această făină este foarte gustoasă și sățioasă, cu o savoare aparte.

Pentru o pâine de 1,5 kg. folosesc 1 kg. de făină, un cub de drojdie, 550 ml.apă călduță, o lingură de zahăr, o linguriță de oțet și sare.

Se pune toată făina în vasul în care frământăm pâinea, se face loc în mijloc și se pun zahărul, oțetul, drojdia și puțină apă călduță. Se amestecă puțin și se lasă cât să se formeze mici bule de aer deasupra. Se adaugă și sarea si apa treptat și se frământă bine până când aluatul nu se mai lipește de mână. Aluatul rezultat este puțin mai moale, dar nu este lipicios. Se lasă la dospit circă 1 oră, apoi se mai frământă din nou și se așează în tava de copt. Se mai lasă la dospit pentru încă 50 minute.

Se încălzește cuptorul înainte, apoi se lasă la copt circa 1 oră.paine1

Poftă bună!

Lasă un răspuns