Cozonac fără frământare

De multe ori ni se întâmplă să nu avem niște cozonaci așa ca la carte și nu știm care este cauza. Multă lume zice că pune de toate, îl frământă, dar cu toate astea rezultatul nu este cel dorit. Cozonacul este un produs pretențios. Si acest cozonac fara framantare este pretentios.  Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, făina să fie de calitate superioară, drojdia proaspătă… Si mai trebuie și foarte mult frământat și ținut la dospit în loc ferit de curenții de aer.

Eu am o rețetă foarte bună de cozonac cu frământare, dar îmi doream să încerc și altceva. După multe căutări am găsit o rețetă de cozonac fără frământare. La început am fost puțin sceptică privind modul de pregătire, mai ales că mama îmi spusese că ea nu a mai auzit de cozonac ținut în frigider înainte de coacere.

Am lăsat rețeta deoparte ceva timp până mi-am făcut curaj să mă apuc. Vă spun că rezultatul este deosebit, am obținut un cozonac pufos și bine crescut care se păstrează foarte bine fără a se usca.

Iată ce ingrediente ne trebuie pentru cozonacul fără frământare:

  • 3 gălbenușuri
  • zahăr vanilat, esență de vanilie
  • un praf de sare
  • 500 gr. făină
  • 300 ml. lapte 
  • 150 gr.zahăr
  • 100 gr.unt topit
  • 1 cub drojdie
  • opțional stafide, rahat cu diverse arome.

Pentru umplutură putem folosi o cremă de ciocolată cumpărată sau putem folosi cele 3 albușuri rămase pe care le batem spumă tare împreună cu 100 gr. zahăr, apoi adăugăm o lingură de cacao cernută și câteva nuci tocate nu foarte mărunt.cozonac

Se pune drojdia cu o lingură de zahăr și puțină făină în laptele călduț, se amestecă bine și o lăsăm până se formează mici bule de aer. Între timp cernem făina și o punem intr-un castron mai mare în care pregătim aluatul cozonacului.

Adăugăm amestecul de lapte cu drojdie peste făina cernută, dar și restul ingredientelor și amestecăm bine totul obținând o compoziție bine legată, dar mai moale. 

Eu am folosit pentru aluat și 100 gr. stafide pe care le-am lăsat 15 minute la muiat în rom, dar și 100 gr. rahat cu diverse arome pe care l-am tăiat în bucățele mici.cozo2

O lăsăm la dospit circa două ore după care, fără a mai amesteca deloc o punem la frigider de preferat peste noapte. Înainte de a băga vasul in care este compoziția la frigider trebuie să îl acoperim foarte bine cu folie de plastic.

După ce a stat o noapte la frigider, se lasă aproximativ 30 minute la temperatura camerei, după care se întinde o foaie și se adaugă umplutura. Se rulează și se așează în tava pe care o acoperim cu un prosop uscat și o mai lăsam la crescut la loc cald pentru 30-40 minute. Înainte de a pune tava în cuptor se unge cozonacul cu puțin gălbenuș bătut.

Când cuptorul s-a încălzit băgăm tava la copt pentru 50 minute la foc potrivit.

Se încearcă daca este copt cu o scobitoare.

După ce l-am scos din cuptor se poate unge cu puțină miere sau cu sirop de zahăr pentru a căpăta un aspect lucios.

.1514207410762 (2)

Poftă bună!

Un gând despre &8222;Cozonac fără frământare&8221;

Lasă un răspuns