Falafel

Falafel este cel mai popular fel de mâncare din Orient. Fiind bogat în fibre, nutrienți și vitamine este o combinație  între chifteluțele vegetale (preparate din năut, ceapă, usturoi, pătrunjel și condimente) la care se adaugă castraveți acrii, roșii proaspete, și sos  de susan, totul învăluit într-o lipie specific libaneză. Având în componență numai ingrediente 100% vegetale, falafelul poate înlocui cu succes proteinele din carne, fiind un preparat ideal pentru vegetarieni sau pentru persoanele care țin post.

Eu am ales să pregătesc aceste chifteluțe delicioase cu năut de la Sun FoodPe lângă conținutul de proteine vegetale și minerale, cum ar fi potasiu, magneziu, fosfor, calciu, seleniu sau de oligoelemente (oxid de fibre), năutul are în structura sa fibre insolubile, extrem de benefice pentru combaterea constipației și pentru controlul poftei de mâncare, producând rapid senzația de saturație. Aceste fibre nu sunt absorbite în intestine. Se umflă în prezența apei și curăță intestinele.
Năutul are un conținut ridicat de antioxidanți, este un aliment bogat in fibre, consumul de năut ajută la reglarea colesterolului rău, LDL, colesterolului total și trigliceridelor.
Năutul este plin de fier si fosfor. 100 g de năut înseamnă:
   – 2,89 mg de fier
   –  168 mg de fosfor (DRZ de fosfor este de 700-1000 mg). Fosforul ajută la sănătatea oaselor și a dinților.
Năutul reglează glicemia și are indice glicemic scăzut, scade riscul bolilor cardiovasculare și menține inima sănătoasă.

Toate produsele de la Sun Food nu sunt modificate genetic tocmai pentru ca acest brand de renume pune preț pe calitate și sănătate. Gama  de produse este extrem de diversificată, conținând fructe, legume și pește la conservă.falafel sun food

Pentru falafel avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 conservă năut SunFood
  • 1 ceapă
  • usturoi
  • 2 linguri de făină
  • ulei pentru prăjit
  • opțional puțin ardei iute
  • puțin pătrunjel
  • sare și piper

După ce am lăsat năutul să se scurgă foarte bine de zeama din conservă îl punem în blender și îl mărunțim foarte bine cât să devină o pastă. Dacă la mașina de tocat carne aveți o sită foarte mică se poate folosi și aceasta. După ce am mărunțit năutul punem într-un bol toate ingredientele și amestecăm bine. Formăm mici chifteluțe sau după preferință le putem lăsa sub formă de biluțe mici.

Punem puțin ulei intr-o tigaie și le lăsăm să se prăjească bine pe ambele părți la foc potrivit.

Se pot consuma reci sau calde, alături de o salată sau un sos de iaurt. 

Poftă bună!

Lasă un răspuns