Sos alb pentru friptura

Sos alb pentru fripturi

Sos alb pentru fripturi- cum se pregătește acest sos și ce ingrediente ne trebuie. Sosurile au un rol foarte important atunci când vrem să punem pe masă o friptură. Fie că sunt reci sau calde o friptură parcă nu are niciun gust fără un sos alături.

Acest sos alb pentru fripturi este ușor de pregătit, nu trebuie nici mult timp pierdut și nici foarte multe ingrediente. Este excelent pentru carnea de porc, pui sau carnea de pește alb sau legume fierte ca de exemplu conopidă, dovlecei sau fasole verde.

Pentru acest sos avem nevoie de:

  • 2 linguri cu făină
  • 1 lingură cu unt
  • 200 ml. lapte rece
  • sare, piper alb
  • 50 ml vin alb
  • 1 lingură cu zeamă de lămâie

Cum se prepară acest sos alb pentru fripturi?

Punem făina pe foc într-o crăticioară. Atunci când s-a încălzit se adaugă treptat laptele rece și se amestecă pentru a nu se afuma sosul. Se lasă să fiarbă la foc mic și trebuie să nu uităm să amestecăm continuu. Spre sfârșitul timpului de pregătire se adaugă și vinul. Nu durează foarte mult, aproximativ 6-7 minute. După acest timp se ia crăticioara de pe foc și se adaugă untul treptat amestecând. Potrivim de sare și piper după gust, adăugăm și zeama de lămâie și sosul este gata. Pentru un plus de savoare puteți adăuga în sos câteva fire de verdeață tocate mărunt.

Acest sos se servește călduț cu tipul de carne preferat. Se poate păstra foarte bine la frigider pentru 1 zi, dar trebuie neapărat ca vasul să fie acoperit cu o folie de plastic pentru a nu forma o pojghiță deasupra.

La rețeta pe care o găsiți aici este prezentată o altă variantă de sos alb făcut cu lapte, dar fără vin alb. Și acest sos este foarte potrivit pentru o friptură de porc sau un pește alb gătit la aburi.

De cele mai multe ori eu aleg să gătesc cu ingrediente pe care le cumpăr de la Lidl. Și pentru această rețetă am folosit lapte și făină de aici. Din acest magazin îmi cumpăr tot ce am nevoie în bucătărie pentru minunatele mele preparate. Când produsele cu care gătești sunt de calitate și rezultatele finale sunt pe măsura așteptărilor.

Lasă un răspuns