sos alb cu pătrunjel

Sos alb cu pătrunjel- rețetă de bază

Pătrunjelul este o plantă erbacee medicinală, aliment şi condiment, cultivat în majoritatea zonelor de relief în ţara noastră, care provine din pătrunjelul sălbatic de pe ţărmul Mării Mediterane.
Deseori, pătrunjelul este subapreciat, deşi are importante calităţi nutritive şi paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale şi îl folosesc doar pentru a decora diverse tipuri de mâncăruri. Consumat în exces, pătrunjelul poate deveni dăunător pentru organism. La noi în familie aproape că nu lipsește din nicio mâncare pătrunjelul. De data aceasta l-am folosit pentru a da puțină aromă unui sos alb cu pătrunjel. Acest sos alb cu pătrunjel este foarte potrivit la o friptură de vită, porc sau chiar pește. Noi l-am folosit atunci când am făcut o friptură de porc pe grătar electric.

Ingredientele folosite pentru sosul alb cu pătrunjel:

  • 100 gr. făină albă
  • 100 gr.unt
  • sare și piper alb după gust
  • 500 ml.lapte
  • Pătrunjel tocat mărunt

Dacă este posibil este bine să folosim un vas cu fundul mai gros pentru a face acest sos. Se pune untul la topit într-un astfel de vas și se lasă să se topească. Adăugăm apoi toată făina pusă odată peste unt și se amestecă foarte bine până se omogenizează. Lăsăm vasul pe foc și continuăm să amestecăm până se gătește făina. Trebuie să aibă o culoare frumoasă.

Se adaugă treptat laptele și se amestecă foarte bine lăsând vasul în continuare la foc mic. La sfârșit vom obține un sos cu o consistență cremoasă, pufoasă. Se poate păstra și la frigider până a doua zi acoperit cu o folie de plastic pentru a nu se usca la suprafață.

Pentru mai multă inspirație am găsit în format PDF cartea de rețete a Sandei Marin. Îmi plac foarte mult rețetele Sandei Marin deși unii ar putea spune că sunt rețete de mult publicate, că nu mai țin pasul cu timpurile noastre actuale. În linkul alăturat vă las o rețetă de macrou la cuptor care se potrivește foarte bine cu acest sos.

Poftă bună!

Lasă un răspuns