Postul Sfintelor Paști începe anul acesta pe 11 martie. Acest post, fiind cel mai lung și cel mai aspru din posturile de durată întâlnite în Biserica Ortodoxă, este cunoscut și sub denumirea de Postul Mare. În vechime, Postul Sfintelor Paști avea menirea de a-i pregăti pe cei ce urmau să primească botezul în noaptea Învierii.
Postul Paștilor este cel mai lung, durează șapte săptămâni (48 de zile) și este cel mai aspru din punct de vedere alimentar.
În Postul Mare avem dezlegări la pește: pe 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri și pe 21 aprilie, cu prilejul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim (de Florii). Acum că a venit primăvara găsim o varietate de legume și fructe în piețe pentru a găti rețete de post.
Veți găsi aici câteva rețete de post, cu ingrediente la îndemână pe care le găsim în piață:
- Ciorbă de dovlecei murați
- Ciulama de ciuperci cu mămăligă
- Supă cremă de cartof dulce – la care nu mai adăugăm unt
- Supă cremă de dovleac
- Supă cremă de linte roșie – la care nu mai adăugăm unt și șunculiță
- Cartofi la cuptor
- Ciorbă de roșii cu tăiței
- Supă cremă de ciuperci
- Chiftele din dovlecei
- Mâncare de mazăre
- Falafel
- Salată de năut cu avocado și cuș-cuș
- Salată de vinete cu ciuperci
Găsiți și câteva rețete de dulciuri pentru care nu trebuie să pierdem mult timp în bucătărie:
- Biscuiți șprițați
- Foi de napolitană umplute cu rahat și lămâie
- Gogoși de post
- Rețetă de post cu nucă și vișine
- Cornulețe cu marmeladă
- Clătite
Deși este cea mai lungă perioadă de post putem să ne descurcăm foarte bine cu produsele de post. Putem face diferite combinații deosebit de gustoase. În piață găsim foarte multe legume proaspete de sezon de la lobodă roșie, spanac, leurdă, salată verde, ceapă verde,etc…
Vă doresc să aveți un post ușor!
Poftă bună!