Ciorbă cu lobodă roșie acrită cu borș

Loboda roșie este una dintre verdețurile care se găsesc din plin în această perioadă în piețe. Este îndrăgită de noi nu numai datorită gustului minunat pe care îl dă mâncării, dar mai ales datorită beneficiilor sale pentru organism. Încă din antichitate, loboda a fost utilizată în scop terapeutic pentru prevenţia şi tratarea unor afecţiuni digestive sau cardiovasculare, dar şi pentru proprietăţile sale antioxidante. Conţine numeroşi nutrienţi şi vitamine benefice organismului. Pornind de la un banc: ”De ce se plimba Vodă prin lobodă? Pentru că știa despre beneficiile sale,” am făcut și eu pentru prânzul de astăzi o ciorbă cu lobodă roșie acrită cu borș. Este deosebit de gustoasă, mai ales că am folosit și leuștean proaspăt care a dat o aromă deosebită acestei ciorbe.

Ciorba cu lobodă roșie este una ușoară, de primăvară care este potrivită în perioada Postului Mare, dar și dacă ne hotărâm să ținem o cură de detoxifiere.

Iată ingredientele de care avem nevoie pentru ciorba cu lobodă roșie acrită cu borș:

  • 3-4 legături de lobodă roșie
  • 2 cepe de mărime medie
  • 1 morcov mare sau 2 de mărime mai mică
  • 500 ml. borș
  • sare după gust
  • 3-4 roșii proaspete sau o jumătate cană cu bulion de casă
  • o legătură leuștean proaspăt
  • o jumate de țelină mică
  • 1 păstârnac mic

Înainte de a începe să pregătim această ciorbă trebuie să curățăm loboda de eventuale codițe sau tulpini mai groase care pot fi lemnoase și să o spălăm foarte bine. Punem un vas cu apă pe foc și când a dat în clocot opărim loboda. Nu o fierbem, doar o opărim. O lăsăm apoi să se răcească și o tocăm mărunt.

Curățăm restul legumelor, le spălăm și le tocăm în cubulețe mărunte. Le punem la foc într-un vas încăpător cu puțin ulei și le lăsăm circa 2 minute cât să își schimbe puțin culoarea. Adăugăm apă caldă și lăsăm să fiarbă la foc potrivit 30 minute. După acest timp punem la fiert și loboda și borșul apoi bulionul de roșii. Mai lăsăm la fiert circa 10 minute, potrivim de sare, adăugăm leușteanul și e gata ciorba.

Pe blog găsiți o serie de rețete de post și feluri principale și deserturi.

Dacă în caz că nu o pregătim în perioada de post se poate drege cu un ou și servită cu smântână.

P.S. Dacă folosim roșii proaspete trebuie să le crestăm nu foarte adânc și să le punem apoi în apa fiartă pentru câteva minute. Le scoatem în apă rece și le decojim foarte ușor. Le tăiem în cubulețe și le punem în ciorbă la fiert.

Lasă un răspuns