Supă cremă de cartof dulce

            Cartoful dulce este una dintre cele mai cunoscute legume cunoscute de către omenire și care provine din America Centrală.  Cartoful dulce are miezul galben închis sau portocaliu( în marea majoritate a cazurilor), având forma mai mare decât cartoful clasic. În unele cazuri, unele specii au forma alungită.

            Cartoful dulce are un conținut foarte mare de vitamina A, dar este foarte bogat și în proteine care au calități antioxidante.

           Atunci când cumpărăm cartofi dulci trebuie să fim foarte atenți ca aceștia să fie tari la atingere și să nu prezinte nicio tăietură sau lovitură.

           Am ales să pregătesc pentru prima dată o supă cremă de cartof dulce și am făcut cea mai bună alegere. Supa este cremoasă și deosebit de gustoasă.

           Deși se numește cartof dulce nu este foarte dulce – așa cum credeam eu, dacă se consumă crud într-o salată, dat pe răzătoare are gust de morcovi, probabil datorită faptului că este foarte bogat în betacaroten.

           Pentru această supă avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2-3 cartofi dulce de mărime medie
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 50 gr. unt
  • 1 l supă de legume
  • puțin cimbru

           Se spală foarte bine cartofii si se taie grosier. Untul se pune într-o cratiță și se adaugă ceapa si morcovul date pe răzătoare. Se lasă să se călească foarte puțin după care se adaugă supa de legume sau de pui. Se pun la fiert și cartofii dulci.

          După circa 15 minute toate legumele sunt fierte, se păstrează  puțină zeamă, iar restul se strecoară lăsând in cratiță doar puțină zeamă. Se pasează totul cu un blender, iar dacă a ieșit prea vâscoasă se mai adaugă puțin din zeama oprită până se obține vâscozitatea dorită.supa crema de cartof dulce

Se potrivește de sare și de piper, se adaugă puțin cimbru.

Se servește caldă.

Eu am servit-o cu câteva crutoane făcute din pâine de casă cu făină de grâu întreg, puțină șunculiță prăjită și o bucățică de cedar maturat. Picăturile mai închise sunt picături de oțet balsamic. Acesta dă o savoare aparte supei.

Poftă bună!

 

Lasă un răspuns