Pentru ca ieri a fost sarbatoare – Sf. Constantin si Elena, m-am rasfatat si mi-am rasfatat si invitatii cu un tort deosebit de gustos din care nu a mai ramas nimic pana la sfarsitul petrecerii.
Este vorba despre tortul Pavlova cu mascarpone si capsuni. De foarte mult timp imi doream sa fac acest tort, dar imi era „frica” de bezele. Pana acum nu am facut niciodata desi stiu toti pasii foarte bine. Mama este specialista in bezele si simple si in combinatie cu tot felul de fructe si creme. De data asta mi-am adunat tot curajul si am zis sa incerc si eu.
Pavlova este o prajitura care se bazeaza pe bezele, frisca sau crema mascarpone si fructe. Nu este greu de facut, trebuie doar cateva ingrediente si doar putina rabdare pentru ca timpul de coacere este mai mare. Daca se intampla sa aveti prea multe albusuri pentru bezea puteti face si o tarta cu mere si bezea.
Pentru bezele avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 7 albusuri
- 1 lingura de amidon
- 2 linguri zeama de lamaie
- 250 gr. zahar
- un praf de sare
- vanilie
Pentru crema de mascarpone avem nevoie de:
- 500 gr. mascarpone
- 100 ml smantana pentru frisca
- vanilie
Mai avem nevoie de fructe, dupa preferinte capsuni, fructe de padure, etc. Eu am folosit capsuni pentru ca suntem in plin sezon.
Pentru a bate albusurile avem nevoie de un bol foarte curat si uscat. Ca sa avem siguranta ca este foarte bine degresat putem sterge bolul cu o jumatate de lamaie apoi cu un prosop de hartie.
Punem cele 7 albusuri in bol impreuna cu sarea si mixam usor pana incep sa capete consistenta. Adaugam treptat cu o lingura zaharul si mixam in continuare. Nu adaugam alta lingura cu zahar pana nu este bine topit cel pus inainte.
Trebuie sa obtinem o bezea foarte tare. Adaugam si zeama de lamaie, amidonul si vanilia si mai mixam putin.
Cuptorul trebuie sa fie setat la cea mai mica temperatura.
Impartim compozitia obtinuta in boua parti egale si pe o hartie de copt punem o parte incercand sa ii dam o forma cat mai rotunda.
Lasam la copt aproximatir doua ore, iar bezeaua trebuie sa aiba un exterior crocant.
Dupa ce s-au copt ambele bezele le lasam sa se raceasca foarte bine. Intre timp pregatim crema de mascarpone cu frisca. Se bate foarte bine smantana pentru frisca, apoi se amesteca si crema de mascarpone si obtinem o crema aerata, usoara.
Atunci cand asamblam tortul punem o bezea pe platoul de servire, putina crema cateva fructe apoi cealalta bezea si restul de crema. Decoram dupa bunul plac si dam la rece neaparat. Nu trebuie asamblat cu mult timp inainte de servire, doar cu 2-4 ore inainte.
Ciocolata am pus-o pe baie de aburi la topit, apoi cu o lingura am facut mici urme dupa ce am terminat de decorat tortul.
Atunci cand folosesti produse de inalta calitate precum crema mascarpone Delaco si rezultatul este pe masura.
Pofta buna!
Un gând despre &8222;Tort Pavlova cu mascarpone si capsuni&8221;