Ingrediente pentru blat:
2 albușuri
2 linguri zahăr
½ lingură făină
50 gr.alune sau nuci
Ingrediente pentru crema de gălbenuș:
6 gălbenușuri
6 linguri zahăr
3 linguri făină
340 ml.lapte
170 gr.unt
esență de vanilie
Ingrediente pentru crema de frișcă:
200 gr.zahăr
120 gr.nuci
200 ml.frișcă
Se coc 3 blaturi separat.Se bat cele două albușuri cu zahărul pus treptat; se cerne făina care se pune tot treptat, apoi nucile măcinate.Se tapetează o formă de copt și se întinde compoziția. Se coace fiecare blat circa 25 minute.
Pentru crema de gălbenușuri se amestecă cele 6 gălbenușuri cu făina, apoi se adaugă zahărul și treptat laptele.Se amestecă totul bine și se pune la fiert la foc mic circa 10 minute. Se lasă la răcit apoi se adaugă vanilia.Untul se bate spumă cu puțin zahăr și se adaugă treptat în crema răcita foarte bine.
Pentru crema de frișcă și caramel se pune zahărul într-o cratiță și se caramelizează la foc mic.Când este gata se toarnă fierbinte în strat foarte subțire, pe o foaie de copt unsă cu ulei.Se lasă la răcit, apoi se dezlipește și se mărunțește după preferință, cu blenderul. Se bate frișca și se amestecă cu caramelul mărunțit și nucile pisate.
Se pune un blat pe platoul de servire, urmează un strat de cremă de gălbenușuri, apoi un strat de cremă de frișcă. Se alternează blaturile cu cele două creme, iar ultimul strat să fie de cremă de gălbenușuri.
Se îmbracă tot tortul cu cremă de gălbenuș și se ornează după preferință.
Un gând despre &8222;TORT EGIPTEAN&8221;