Tort cu blat de nuca si crema de mascarpone

Tort cu blat de nucă și cremă de mascarpone

Tort cu blat de nucă și cremă de mascarpone: ingrediente, modul și timpul de preparare și coacere.

Tortul este un produs fin de patiserie. În limba italiană este cunoscut sub numele de torta cu sensul de pâine rotundă. Este format din unul sau mai multe straturi de blat sau biscuiți lipite cu cremă sau gem. Partea superioară este decorată de obicei cu o glazură și/sau fructe. În mod tradițional torturile sunt rotunde, dar sunt și dreptunghiulare sau pătrate- mai ales cele făcute pe linie industrială.

Tortul este consumat la diferite sărbători tradiționale cum ar fi nunți, aniversări și alte evenimente festive. Tortul de nuntă este realizat cu mai multe etaje și deasupra se pun figurine ale mirilor. Pe torturile aniversare se pune un număr de lumânări egal cu vârsta celui sărbătorit sau această vârstă poate fi reprezentată cu lumânări în formă de cifre.

Deși se obișnuiește să se servească tort doar cu anumite ocazii mie îmi place să fac tort și în oricare altă zi-fără un eveniment anume. Îmi plac torturile cu fructe foarte mult, iar când suntem în sezon nu ratez ocazia de a face un tort cu ciocolată și jeleu de vișine. Gustul acrișor al jeleului de vișine se potrivește perfect cu ciocolata. Atunci când nu am timp suficient pentru o prăjitură mai elaborată prefer un tiramisu cu fructe de pădure și căpșuni sau un cheesekake cu diferite fructe cu coacere sau fără coacere.

Pentru că în familie sunt mulți doritori de prăjituri cu nucă( cât se poate de multă nucă) am făcut acest tort cu blat de nucă și cremă de mascarpone pornind de la rețeta Laurei Laurențiu. Cei care au servit din acest tort au fost foarte încântați de blatul care abundă de nucă. Îmi place modul Laurei de a explica pas cu pas fiecare parte a rețetei și nu are cum să nu iasă ceva deosebit de bun la final. Am urmărit și rețete video și îmi place foarte mult accentul ei, eu neavând nicio legătură cu zona ei.

Ingrediente folosite pentru
tort cu blat de nucă și cremă de mascarpone :

  • Pentru blat
  • 6 ouă
  • 150gr.zahăr
  • zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 160 gr. nucă
  • 75 gr.făină
  • Pentru cremă:
  • 200 gr. nucă
  • 200 gr. unt
  • 200 gr.mascarpone
  • 100 ml. smântână pentru frișcă
  • 200 gr. zahăr
  • un praf de sare
  • zahăr vanilat.
  • De la început țin să menționez că am schimbat puțin cantitățile pentru cremă deoarece tortul meu a ieșit puțin mai mic. Pentru cantitățile pe care le-a folosit Laura în rețeta ei puteți intra aici.

Pentru început punem nuca puțin la cuptor pentru a potența aroma și pentru a putea curăța miezul de coajă. După ce s-a răcit miezul îl punem într-un prosop curat de bucătărie și îl frecăm energic până ce toate cojile sunt îndepărtate. În acest fel vom obține doar miez de nucă alb fără nicio coajă.

Cum pregătim blatul cu nucă

Se separă ouăle care trebuie să fie la temperatura camerei. Mixăm albușurile cu praful de sare spumă, apoi adăugăm zahărul. Mixăm până obținem o spumă tare care își păstrează forma. Adăugăm treptat gălbenușurile , făina și nuca. În acest moment nu mai folosim mixerul ci doar o spatulă. Punem această compoziție într-o tavă de tort îmbrăcată cu foaie de copt și lăsăm la copt circa 35 minute.

Cât timp se coace blatul pregătim crema de mascarpone cu nucă. Se pune smântâna pentru frișcă la fiert cu cele 200 gr. de zahăr. Când începe să fiarbă și să se formeze primele bule de aer se pune nuca și se mai lasă puțin la fiert apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească complet. Se mixează untul care este la temperatura camerei. Se adaugă mascarpone și treptat nuca. Se mai amestecă ușor cu o spatulă până obținem o cremă ușoară, spumoasă.

Se porționează tortul și se pune o parte din crema de mascarpone cu nucă. Pentru decor se folosește aceeași cremă și puțină ciocolată topită sau răziută, după preferință.

Poftă bună!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *