Dulceață delicioasă de nuci verzi – ce să faci ca să fie perfectă
Nucile verzi, la fel ca și cele uscate, conțin vitaminele A, E, F, C, B și minerale necesare organismului precum fosfor, calciu, fier, seleniu, zinc, potasiu – elemente care conferă nucilor proprietăţi imunostimulatoare și reprezintă cea mai bună hrană pentru creier. Vitamina C se găsește doar în nucile verzi nu și în cele uscate.
Nucile verzi au foarte multe beneficii pentru organism, în ciuda unor idei care spun că ele sunt toxice pentru organism. Aceste fructe oleaginoase extrem de gustoase sunt un aliat important atunci când avem probleme cu inima sau cu stomacul. Datorită vitaminelor, mineralelor și antioxidanților tensiunea arterială este reglată la valori normale și reduc nivelul colesterolului din sânge. În plus, conținutul de vitamina E scade riscul de a face un atac de cord.
Deși este greu de crezut, calitățile nucilor verzi sunt în coajă. Aceasta conține o cantitate importantă de iod care tratează problemele de la nivelul stomacului- infecțiile intestinale acute, gastrita…
Miezul de nucă verde tratează cu rezultate foarte bune infecțiile urinare sau tusea. Coaja macerată ajută la tratarea varicelor inestetice. Aceste nuci verzi ajută și la fluidizarea sângelui și la detoxifierea ficatului.
Această dulceață delicioasă de nuci verzi este un deliciu și nu este foarte greu de făcut.Trebuie puțină răbdare pentru a le curăța. Pentru a obține o dulceată perfectă trebuie știut un mic secret- avem nevoie doar de nuci verzi tinere și culese doar cu mâna.
Pe lângă această dulceață pe care o pregătesc de foarte mulți ani mai pregătesc și dulceață de cireșe negre(amare) . Și aici trebuie foarte multă răbdare, dar rezultatul este unul care cucerește pe loc.
Cum pregătim o dulceață delicioasă de nuci verzi:
- 100 nuci verzi
- 1 kg. zahăr
- 4 căni de apă
- 2-3 lămâi
În primul rând avem nevoie de mănuși înainte de a ne apuca de această dulceață. Se curăță fiecare nucă și se pun într-un vas cu apă rece cât să acopere toate fructele. După ce l-am curățat pe toate se pun la opărit timp de 10 minute. Le scurgem apoi de acea apă și le lăsăm pe un prosop uscat să se zvânte de toată apa.
Între timp facem siropul de zahăr. Se pun cantitățile de apă și zahăr într-un vas încăpător pe foc. Siropul trebuie să fiarbă bine și să fie legat bine. Adăugăm nucile scurse de toată apa și le lăsăm la fiert. Se fierbe tot amestecul timp de circa 30 minute. Spre sfârșit se adaugă și lămâia curățată de coajă și tăiată felii subțiri.
Luam cu o linguriță uscată puțin sirop și îl picurăm pe marginea unei farfurii. Dacă siropul nu se prelinge imediat și rămâne în picătură înseamnă că dulceața este gata și trebuie să o luăm de pe foc.
Punem în borcane, dar nu punem capacele, lăsăm să se răcească și abia apoi le punem. Acoperim borcanele până se răcesc cu câteva prosoape de bucătărie și le lăsăm într-un loc unde să nu le mai mișcăm. După ce punem capacele borcanelor pe lăsăm în cămară la păstrat pentru iarnă. Se păstrează foarte bine și după doi ani.
Poftă bună și spor la curățatul nucilor!