Anul acesta cireșul meu a fost foarte bogat. Am adunat foarte multe cireșe negre(amare), mai multe ca niciodată. Ce puteam să fac din ele? Doar o dulceață care este foarte bună, deosebit de parfumată. Deși este migală mai mare în comparație cu alte fructe cu sâmburi, m-am incumetat să scot sâmburii de la aproximativ 10 kg. Desigur că am avut și ajutoare – soțul și sora, ca fară ei cred că stăteam 2 săptămâni să le termin.
Dulceața de cireșe amare este o dulceață parfumată și nu prea este pregătită de foarte multă lume pentru că acestea sunt cereșe sălbatice. Eu însă sunt norocoasă pentru că am reușit acum ceva timp să prind un cireș în grădină.
Este potrivită servită cu clătite, dar și folosită la tarte sau la fel de bine, servită simplă.
Mai jos găsiti cantitățile pentru 5 kg. de fructe. Pentru 10 kg. eu le-am dublat.
- 5 kg. cireșe amare
- 2kg. zahăr
- 3 lămâi
Se spală foarte bine fructele și se scot sâmburii. Se așează în straturi, unul de fructe unul de zahăr, într-un vas mai mare și se lasă câteva ore ca fructele să își lase sucul și zahărul să se topească.
Se pune vasul la fiert, la foc potrivit și se amestecă din când în când. Atunci când începe să se formeze spuma se ia cu o lingură uscată.
Se fierb până când fructele se ridică la suprafață, apoi se adaugă lămâia și se mai fierb puțin până când siropul este bine legat.
Se pune dulceața în borcane și se acoperă cu ceva gros până a doua zi când punem și capacele.
Se pastrează la loc racoros și este la fel de bună și parfumată și după 2 ani.
Un gând despre &8222;Dulceață de cireșe negre(amare)&8221;