Mierea- aliatul nostru de nadejde

         Mierea este produsul apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului de catre albine si depozitat in celulele fagurilor pentru a constitui hrana populatiei din stup.

         Se stie faptul ca mierea este prima substanta dulce folosita de om fiind prețuită în special de preoți în cadrul diverselor ritualuri. Există suficiente marturii ca în civilizatiile antice mierea era folosita, printre altele, la prepararea unei bauturi alcoolice la care se adăuga polen. Babilonienii si diferitele civilizatii stravechi din India si China, utilizau mierea atat ca medicament cat si la ritualuri si ceremonii. In Vechiul Testament gasim scris „miere” de peste 60 ori. În Grecia antica s-a scris mult despre producerea de miere. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afectiuni (gastrointestinale, renale, respiratorii) si pentru tratamentul plagilor. Pliniu indica mierea in asociere cu untura de peste la tratarea ranilor infectate. Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boala.

       Prin calitatile sale nutritive este considerata un aliment de mare valoare in hrana oamenilor de toate varstele, avand utilizari largi în dietetica si terapeutica.

        Mierea este foarte des folosita in alimentatie, in bucatarie sau ca medicament, fiind foarte apreciata de medicina populara. De asemenea are importante aplicatii în alimentatia artificiala, in alimentatia pre- si postoperatorie, in pediatrie si ginecologie.

       Cu toate calitatile sale pretioase, mierea are si contraindicatii pentru pacientii care suferă de obezitate, diabet zaharat, tulburari glicoregulatorii, insuficienta pancreatica  si pentru pacientii gastrectomizati, cat si in anumite tulburari alergice.

       Desi este greu de crezut exista si mierea toxica denumita popular mierea nebunilor, care este produsa ca rezultat al hranirii albinelor de pe anumite specii de plante ce secreta un nectar cu proprietati toxice, iar mierea rezultata poate fi toxica pentru oameni.

        Mierea toxica are o istorie indelungată. Primele referinte se întalnesc in scrierile lui Xenophon (aprox. 400 i.Hr.), care a descris efectul consumarii de catre soldati a mierii toxice. Incidentul a avut loc pe teritoriul actual al Turciei. Soldatii se intorceau in Grecia, dintr-o campanie in Imperiul Persan, cand au întalnit stupi, de la care au furat mierea. Soldatii au fost cuprinsi de euforie, se comportau ca dupa consumarea unei mari cantitati de alcool si au prezentat voma.

       O referinta ulterioara, din anul 67 i.Hr., a indicat că mierea din acea regiune a fost folosita, de asemenea, impotriva armatei romane, in timpul generalului Pompei. Grecii au lasat vase cu miere de-a lungul drumului ca tribut pentru armata romana care inainta. Soldatii care au mancat mierea, si-au pierdut simturile si au fost infranti cu usurinta de armata greaca

       In prezent se vorbeste din ce in ce mai mult despre produse bio, produse eco, produse naturale. Chiar cererea de miere bio este una foarte mare pe piata din tara noastra. Dar din pacate foarte multi dintre noi nu cunoastem beneficiile si atributele acestor produse eco. Unii dintre noi cumpara aceste produse doar pentru ca e la moda sa mananci bio, sa vorbesti despre produse bio sau sa fii vazut ca ai cumparat asa ceva. Din aceste considerente am ajuns sa cumparam „miere” din China – produs care numai miere nu este.46483045_2269041663371805_5464395334882951168_o

        In conceptia unora e foarte usor sa scrie pe o eticheta Bio si gata, produsul e bun si natural. Dar lucrurile nu stau chiar asa!

         Mierea BIO sau mirea ecologica este obtinuta prin respectarea de anumite conditii relativ stricte, la fel ca si alte alimente agricole BIO. In primul rand stupina (si raza de zbor a albinei) trebuie sa fie amplasata intr-o zona ferita de poluanti industriali si culturi tratate cu pesticide. Zona in care se afla stupina care se vrea clasata ca fiind BIO este verificata de institutia de certificare – chiar se pot preleva mostre de apa, sol, plante, pentru a fi verificate in laborator.

       De curand am avut placerea sa incerc mierea bio di Melio poliflora si de salcam de la Apidava. Este o adevarata incantare a papilelor gustative aceasta miere!

      Mierea pofilora este recoltata din zona cu flora foarte variata (de faneata) din Podisul Transilvaniei, este perfect stralucitoare, cu o tenta de chihlimbar.

      Acest sortiment este considerat a fi o miere usoara, de aceea este recomandata in alimentatia copiilor, adolescentilor si a varstnicilor. Mierea poliflora este recomandata in special celor care au probleme cardiace şi hipotensivilor.

       Mierea de salcam bio  provine din padurile de salcam din Podisul Transilvaniei. Este usor de recunoscut, avand o culoare alb-galbuie, extrem de frumoasa, stralucitoare şi translucida. Are un miros mai putin persistent, denotand aceeasi elegantă si rafinament ca si floarea de salcam. Este considerata a fi unul dintre sortimentele de miere cu cea mai mare calitate.

      Administrarea sa este recomandata copiilor bolnavi, poate fi utilizata chiar pentru a determina recapatarea apetitului persoanelor bolnave, deoarece continutul important în zahăr al mierii (glucoza si fructoza) este direct absorbit in sange.

       Acest sortiment de miere este preferat in special de copii pentru ca are un gust dulce si nu are o aroma atat de puternica precum alte sortimente.

       Mierea chiar este un aliat de nadejde al omului daca este folosita cu grija si luata din locuri sigure. Nu trebuie sa ne amagim cu ideea ca noi consumam miere pe care am cumparat-o cu 8-9 lei borcanul si sa fim si bucurosi ca am dat putin. Sub nicio forma aceea nu este miere, este orice numai miere nu. Este mare diferenta intre un produs vandut cu 8 lei borcanul si altul vandut cu 30-40 lei acelasi borcan. Nu trebuie sa ne uitam ca este o diferenta foarte mare de pret, calitatea conteaza. Decat sa mancam o „miere” cu o calitate si o provenienta indoielnice mai bine nu mai mancam deloc. Este necesar ca atunci cand cumparam din magazin sa citim foarte bine eticheta si sa vedem in primul rand tara de provenienta.

      Nu toata lumea cunoaste un stupar in care are incredere ca poate cumpara un produs de stup bun, dar in zilele noastre sunt foarte multe targuri de la care se pot cumpara fara probleme aceste produse. Gasim si pe site-uri specializate produse de stup certificate si sigure.

Cinci albine, cinci albine/ Harnicute, gospodine/ Flutura din aripioare/ Zumzaie, pornesc sa zboare.

Cinci albine, cinci albine/ Duc pe aripi cosuri pline/ Cu nectar si cu parfum/ Vesele se-ntorc din drum.

Intr-n stup grabite, apoi/ Miere fac si pentru noi/ Miere dulce, parfumata/ Sa-n dulceasca lumea toata”.  Emilia Plugaru

Lasă un răspuns