Chec marmorat

Chec marmorat sau chec zebră

Chec marmorat sau chec zebră- este dulcele perfect pentru o ocazie specială unde atrage toate privirile. Este potrivit dimineața la o cafea aromată, dar se potrivește la fel de bine și cu un pahar cu lapte cald. Nu este nici uscat nici sfărâmicios nici înecăcios.

Checul marmorat sau zebră este ușor de pregătit și este apreciat de toată lumea tocmai pentru aspectul său dungat. Se poate pregăti și împreună cu cei mici pentru că nu are un grad ridicat de complexitate.

Pentru această rețetă eu am folosit o tavă rotundă cu pereți detașabili și diametrul de 32 cm.

Ingrediente pentru chec marmorat sau chec zebră:

  • 7 ouă
  • 230 gr. zahăr
  • 230 gr.făină
  • 7 linguri ulei
  • 1 plic praf de copt
  • 25 gr.cacao
  • 5,6 linguri cu apă rece
  • 2 linguri zeamă de lămâie sau oțet
  • vanilie
  • un praf de sare

Înainte de a ne apuca de pregătit acest chec trebuie să pornim cuptorul și să îl lăsăm la econom -se va încălzi până terminăm toată pregătirea checului. Abia apoi vom potrivi intensitatea căldurii din cuptor.

Separăm cele 7 ouă. Amestecăm gălbenușurile cu uleiul,vanilia și praful de sare. Nu trebuie mixate foarte mult timp pentru că riscăm să obținem o maioneză. Le lăsăm deoparte. Mixam albușurile până încep să se întărească puțin. Apoi adăugăm treptat zahărul și mixăm până obținem o compoziție tare și bine legată.

Praful de copt se stinge în cele 2 linguri de zeamă de lămâie sau oțet și se amestecă la compozitia de gălbenușuri. Amestecăm foarte bine și cele 25 gr. de cacao cu apa rece.

În etapa următoare amestecăm gălbenușurile cu albușurile.Trebuie puse treptat gălbenușurile și amestecat ușor, de jos în sus, fără mișcări bruște altfel scoatem tot aerul din albușuri. După ce au fost amestecate adăugăm treptat făina cernută și amestecăm ușor.

Împărțim compoziția în două părți egale, iar în una din ele punem amestecul de cacao cu apă rece. Tapetăm forma în care coacem checul cu foaie de copt apoi punem treptat din cele două compoziții – o lingură de compoziție galbenă, o lingură de compoziție cu cacao. În acest fel procedăm până terminăm ambele compoziții.

Băgăm tava la cuptor, la foc potrivit pentru circa 45-50 minute. Timpul este relativ, este în funcție de cuptor, fiecare își cunoaște cuptorul și știe cum arde. Când a trecut și testul cu scobitoarea îl scoatem din cuptor și îl mai lăsăm în tavă să se răcească.

Se taie exact ca pe un tort tocmai pentru a avea efectul de zebra. Se poate păstra 2,3 zile într-o cutie închisă ermetic.

Lasă un răspuns