”- Mami, nu-i așa că albinuțele nu răcesc iarna pentru că mănâncă miere? – Da, așa este! Ai dreptate! De aceea și noi, oamenii trebuie să mâncăm în fiecare zi câte o linguriță de miere!”. Așa am început o dimineață răcoroasă de octombrie în drum spre grădiniță. Mierea este alimentul viu care aduce foarte multe beneficii asupra organismului uman. Are în compoziția sa vitamine și mai ales enzime.
100 grame de miere- echivalentul a 315 calorii, conțin:
- vitamine, minerale și substanțe antibacteriene;
- glucide foarte ușor asimilabile- glucoză și fructoză;
- apă biologică din nectarul florilor;
- săruri minerale foarte diverse;
- polifenoli care au multiple efecte utile;
- antioxidanți și antimicrobieni.
Fosilele dovedesc că albinele au în spate cel puțin 150 de milioane ani de evoluție. Nu se știe însă în urma cu cât timp oamenii au descoperit comoara ascunsa în stupii lor. Există picturi în peșterile din Spania,care arată că acum mai bine de 7.000 de ani, omul descoperise apicultura și mânca miere.
Mierea este folosită ca îndulcitor dar și ca medicament. Cândva a fost oferită ca jertfă zeilor și folosită ca moneda de schimb. Este și un simbol al iubirii. Legenda spune că zeul Cupidon își înmuia săgeata în miere înainte de trage spre inimile muritorilor. Este uimitor câtă muncă este pentru a obține 1kg. de miere. Albinele trebuie să zboare la peste 6 milioane de flori.
De curând am avut plăcerea de a primi spre testare de la Brander o punguliță de bomboane fără zahăr cu anason, o punguliță de bomboane fără zahăr cu eucalipt, un borcan de miere de mană Roua Florilor Premium (275 g), împreună cu cărticica “Povestea unui fagure de miere”. A fost o surpriză foarte plăcută mai ales că se apropie sezonul rece și trebuie să avem grijă de sănătatea noastră. Cărticica a fost cea mai îndrăgită fiind citită și recitită de foarte multe ori. Aproape două săptămâni în fiecare seară trebuia să citim povestea albinuțelor. Acum știm și ce cadou să cumpărăm de ziua micuțului- restul cărticelelor.
Mierea de mană de pădure provine în cea mai mare parte din sucurile dulci de pe alte părţi ale plantelor decât florile (este obţinută de pe frunzele de fag, de frasin şi de stejar), în amestec cu nectarul florilor din pădure.
Este o miere foarte închisă la culoare, aproape neagră, cu un gust pronunţat, uşor amărui. Este singura miere care nu coţine polen, de aceea se recomandă persoanelor alergice la polen.
Mierea de mană este foarte bogată în proteine, aminoacizi şi minerale (Ca, Mg, Fe), de până la 20 de ori mai mult ca alte sortimente, de aceea este indicată consumarea acesteia mai ales de către copii, persoanele anemice şi cele aflate în convalescenţă. Organismul uman asimilează mult mai bine aceste săruri prin alimentaţia naturală decât prin administrarea sintetică.
Pentru că are proprietăţi energizante şi revitalizante este recomandată sportivilor şi oamenilor activi. Are proprietăţi laxative mult mai puternice decât celelalte tipuri de miere, favorizează eliminarea toxinelor din corp.
Produsele Apidava se pot cumpăra online de pe www.honey-land.net, dar și din diferite alte magazine online sau fizice, cu produse apicole, naturale (de exemplu Farmaciile Bebe Tei, magazinele tip plafar Floare de Colt și RemediaVert).