Această prăjitură cu mere și bezea este dulcele perfect pentru când ai poftă de ceva și nu prea știi ce să fie, pentru atunci când nici nu vrei să stai prea mult în bucătărie ca să faci ceva sofisticat. Deși este o prăjitură simplă este plină de aromele merelor.
Cu inspirație de la Din bucătăria mea și cu ceva modificări la gramaj pentru tava mea de copt am cucerit întreaga familie într-o duminică urâtă de februarie.
Ingredientele nu sunt multe și nici timpul de pregătire nu e mare. Trebuie să avem doar puțină răbdare să se răcească bine, bine înainte de servire.
Pentru această prăjitură cu mere și bezea avem nevoie de următoarele ingrediente:
- Pentru blat:
- 6 gălbenușuri
- 100 gr. zahăr
- 100 ml. ulei
- 120 ml. lapte
- 260 gr. făină
- un plic praf de copt
- Pentru umplutură:
- 1kg. mere
- zeamă de la o lămâie
- 50 gr. zahăr
- Pntru bezea:
- 6 albușuri
- 100 gr. zahăr
- un praf de sare
- zeamă de lămâie
În prima faza a pregătirii acestei prăjituri trebuie să ne ocupăm de mere. Le vom spăla foarte bine,le curățăm de coajă și apoi le dăm pe răzătoarea mare. Le punem la călit împreună cu zahărul și sucul de lămâie. Amestecăm să nu se prindă și le lăsăm pe foc până a scăzut tot sucul merelor și sunt bine legate.
Cât timp merele se răcesc facem blatul prăjiturii.Separăm cele 6 ouă și amestecăm gălbenușurile cu zahărul până când acesta nu se mai simte deloc. Compoziția și-a dublat volumul, iar acum adăugăm treptat și alternat ulei, lapte și faina împreunată cu praful de copt. Punem într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și lăsăm în cuptor circa 10 minute la copt. Trebuie doar să coacem blatul pe jumătate pentru că se va mai coace atunci când punem și bezeaua.
După aproximativ 10 minute scoatem tava din cuptor, punem merele peste blatul copt apoi bezeaua și mai lăsăm la copt încă aproximativ 15 minute. Bezeaua trebuie să se rumenească uniform, să nu se ardă.
Bezeaua trebuie să fie gata făcută în momentul când scoatem blatul din cuptor și adăugăm merele. Batem cele 6 albușuri puțin apoi adăugăm zahărul și zeama de lămâie. Se obține o bezea fermă care își păstrează forma.
După coacere trebuie să lăsăm prăjitura să se răcească mai întâi în tavă apoi o porționăm.
Poftă bună!