Care sunt pașii pentru conservarea frunzelor de viță, când se culeg aceste frunze și cum se păstrează pentru iarnă aflați toate aceste detalii în articolul de mai jos.
La noi în familie se fac foarte des sarmale în foi de viță. Personal mi se pare că acestea au o savoare aparte față de cele făcute în frunze de varză, fie acre fie opărite. Frunzele de viță se culeg înainte de a înflori via sau după ce s-au format strugurii. Nu se adună niciodată in timpul înfloririi pentru că se scutură toate florile. Trebuie să adunăm doar frunzele verzi, sănătoase, fără pete sau mană și doar cele dinspre vârfuri pentru că nu sunt așa tari.
Există două posibilități pentru a conserva aceste frunze de viță fie în saramură fie congelate. Eu prefer să le pun în saramură, locul din congelator este ocupat cu altceva.
Pentru aproximativ 400-500 foi de viță avem nevoie de 2 litri de apă și 400 grame de sare grunjoasă – cea pe care o folosim și la murături. După ce am adunat toate frunzele le spălăm pe fiecare. Punem apa la fiert împreună cu sarea și lăsăm să fiarbă la foc mic. După ce a dat în clocot oprim focul.
Opărim frunzele apoi suprapunem aproximativ 10-15 frunze, în aceeași directie și le rulăm. Așezăm rulourile în borcane,adăugăm saramura caldă, punem capacele și le lăsăm acoperite cu un pled până se răcesc. Le mutăm apoi în cămară la loc răcoros unde se pot păstra și timp de 2 ani.
Dacă ni se par puțin sărate în momentul folosirii le putem pune în apă rece la desărat.
Pentru metoda congelarii se spală frunzele și se lasă să se usuce bine. Se suprapun 10-15 frunze în aceeași direcție, se rulează si apoi se pun în pungi la congelator. La momentul folosirii se lasă să se dezghețe complet altfel frunzele se rup.