Prepararea curcanului la cuptor: calcularea timpului in functie de greutate
Care este timpul de coacere a curcanului la cuptor?
Timpul si temperatura cuptorului pentru un curcan (este valabil si pentru pui), depind de marimea pasarii. Va impartasesc trucurile mele de preparare a carnii de pasare. Sunt valabile pentru cuptoare normale, iar in cazul in care utilizati cuptor cu aer cald, trebuie sa scadeti temperatura sau sa micsorati timpul de preparare.
Modalitatea de a afla daca este gata sau nu este este de a intepa partea interioara a muschiului, dupa care se apasa pe locul unde s-a intepat. Daca sucul care iese este transpart, este gata, daca este colorat, inca nu este gata.
Exemple de timp necesar prepararii, in functie de greutatea curcanului
- Curcan de 5 kg: 30 de minute la 220ºC, acoperit cu folie de aluminiu, dupa care 2,5-3 ore la 170ºC, acoperit cu folie de aluminiu si 30 de minute la 200 ºC fara folia de aliminiu, pentru rumenire. Se lasa in repaus 20 de minute inainte de servire.
- Curcan de 7 kg: 40 de minute la 220ºC, acoperit cu folie de aluminiu, dupa care 3,5-4 ore la 170ºC, acoperit cu folie de aluminiu si 35 de minute la 200 ºC fara folia de aliminiu, pentru rumenire. Se lasa in repaus 25 de minute inainte de servire.
- Curcan de 9 kg: 45 de minute la 220ºC, acoperit cu folie de aluminiu, dupa care 4,5-5 ore la 170ºC, acoperit cu folie de aluminiu si 40 de minute la 200 ºC fara folia de aliminiu, pentru rumenire. Se lasa in repaus 30 de minute inainte de servire.
Pentru toate greutatile, este recomandat ca o data la fiecare ora sa se deschida cuptorul pentru a pune cu lingura sosul din tava peste carne. Acest sos se poate utiliza ca baza pentru un alt sos. Se pune intr-o tigaie cu margini inalte, se adauga putina apa si se incalzeste la foc mare. Se adauga putin amidon de porumb (sau faina, fiecare cum prefera), putina verdeata si se mesteca pana cand se ingroasa putin.
Oau, este prima data cand gasesc timpii necesari prepararii curcanului. Se coace mai greu decat puiul si niciodata nu am stiut dupa ceas cat sa il tin. Verificam mereu intepandu-l cu o scobitoare. Multumim pentru sfaturile utile.
cu placere!