Despre Florii

Duminica Floriilor (sau Floriile) este o sarbatoare crestina fara data exacta, comemorată întotdeauna în ultima duminica dinaintea Pastelui.

Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii  intrarea triumfala a lui Iisus in Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.

Se pare ca denumirea populara a sarbatorii vine si de la zeita romana a florilorFlora, peste care s-a suprapus intrarea Domnului in Ierusalim. Tot de la Flora vine si semnificatia de renastere a naturii.

 

Obiceiurile de Florii sunt diversificate, in functie de zona geografica.

Fiind zi de serbare a vegetatiei, ea are ca simbol ramurile de salcie. Traditia spune ca inainte de Duminica Floriilor se strang brate intregi de ramuri inmugurite de salcie si se duc la biserica, pentru a fi sfintite de preot.

In Muntenia exista o supersititie conform careia oamenii nu se spala pe cap in ziua de Florii, intrucat aceasta este duminica in care infloresc copacii si din aceasta cauza oamenii pot sa albeasca.

În trecut, ramura de salcie sfinţită era folosită şi în scopuri terapeutice. Oamenii înghiţeau mâţişori de pe ramura de salcie pentru a fi feriţi de diferite boli, iar bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară spatele.

De asemenea, exista şi obiceiul ca părinţii îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când veneau de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Lasă un răspuns