Lintea fie neagra, maro, verde, roșie, portocalie sau galbena este o sursă importantă de proteine. Lintea este sățioasă, iar asta o recomanda în curele de slăbire. 200 de grame de linte fiartă aduc aproximativ 200 de kilocalorii.
Consumul de linte are o serie de beneficii:
- Este o sursa importanta de fier, cea mai bogată fiind lintea neagră;
- Este o sursă de fibre solubile care ajută la accelerarea tranzitului intestinal și combaterea constipației;
- Reechilibrează valorile glicemiei;
- Conține acid folic;
- Combate anemia și crește rezistența fizică la efort;
- Ajută la scăderea colesterolului și previne apariția bolilor de inimă;
- Îmbunătățește memoria și puterea de concentrare;
- Ajută la menținerea sănătății oaselor datorită conținutului crescut de fosfor.
În general lintea nu trebuie pusă la înmuiat, dar dacă se dorește înjumătățirea timpului de gătit se poate lăsă câteva ore în apă sau peste noapte.
Pentru această supă avem nevoie de :
- 200gr. de linte roșie
- 1 morcov
- 2 roșii
- 1 ceapă
- sare, piper
- 1 cartof
- 1/2 ardei gras
- 2 căței usturoi- opțional
- 1 litru supă de legume sau apă
- pătrunjel
- crutoane
- 100 gr. șunculiță
- 50 gr. unt
Se curăță toate legumele, se spală și apoi se taie în bucăți potrivite.
Untul se pune la topit, apoi se adaugă legumele și se sotează puțin. Se toarnă apoi supa de legume sau apa și se lasă la fiert aproximativ 20 minute. Se pasează totul cu blenderul, apoi pentru o consistență cremoasă se trece amestecul obținut prin sită. Pentru o culoare mai roșie se poate adăuga o lingură de boia de ardei dulce.
Pentru crutoane se taie pâinea în pătrățele potrivite, se stropesc cu puțin ulei, se adaugă puțin cimbru( pentru cine dorește) și se lasă la cuptorul încins pentru 10 minute, până se rumenesc și devin crocante.
Șunculița se rumenește într-o tigaie cu puțin unt.
Pentru decor se poate folosi puțină smântână.
Eu am folosit lintea roșie, dar se poate prepara exact la fel cu orice alt tip de linte.
Poftă bună!
Un gând despre &8222;Supă cremă de linte roșie&8221;