In traditia romaneasca, de la Craciun si pana la Boboteaza sarbatorile de iarna inseamna familie, oameni dragi, petreceri, mese imbelsugate, vacanta si muuulte cadouri.
Pregatirile pentru mesele de sarbatoare sunt o provocare pentru fiecare dintre noi. Suntem mereu in cautare de retete noi si preparate care sa starneasca si admiratia celor dragi, dar in acelasi timp ne si testam priceperea si pasiunea pentru gatit.
Oricat de putin traditionalisti am fi, mai ales in ceea ce priveste obiceiurile culinare, parca e dificil de imaginat o masa de sarbatori in perioada Craciunului fara carnati, lebar, caltabos, slanina sau toba.
Sunt cu siguranta multi dintre noi care isi amintesc de traditia Ignatului cand incepeau sa fie facute pregatirile pentru iarna. Dupa conservele de legume facute in toamna urmau ultimele pregatiri- produsele din carne.
In ceea ce priveste carnatii, cativa erau pastrati proaspeti pentru a fi prajiti in untura, altii erau prajiti impreuna cu bucati de carne si pusi pentru iarna in vase speciale „inecati”in untura, iar o alta parte de carnati era afumata crud-uscat si erau pastrati de obicei pana la inceputul postului de Paste.
Dupa carnati urmau produsele fierte- toba, lebarul, caltabosul, produse care se pastreaza mai putin chiar daca sunt lasate sa se usuce la vant sau afumate putin.
Chiar daca respectam sau nu toate traditiile specifice sarbatorilor de iarna sunt sigura ca in fiecare casa miroase a sarmale si cozonac si este veselie si voie buna in jurul bradului de Craciun.
Va doresc sa va fie mesele imbelsugate si oamenii dragi alaturi!
Sa aveti sarbatori magice!
La multi ani!