Ciorba de burta

    Ciorba de burta exista in mai multe variante la noi in tara. Dupa unii cunoscatori specificul ei este acritul cu lamaie precum si adaugarea de mult usturoi. Unii consumatori prefera in locul lamaii otetul. Ceea ce este cert este ca ne trebuie ceva timp sa preparam acest fel de mancare.

    In unele parti ale tarii se folosesc legume in timpul fierberii si apoi se scot ramanand doar o supa clara in care se adauga bucatile de burta. Din contra, in alte parti nu se accepta ideea de a pune legumele la fiert doar pentru ca ar iesi o ciorba comuna si nu ar mai avea gust de burta.

    Ce stim sigur este ca trebuie neaparat sa punem la fiert oase , picioare de vita cu tendoane.

    Aceasta ciorba se poate face si cu burta proaspata si cu burta congelata, aceasta din urma fiind si prefiarta.

    Daca o folosim pe cea proaspata trebuie sa avem grija sa fie foarte bine spalata si curatata astfel incat sa nu aiba deloc miros specific. Pentru asta trebuie tinuta in apa cu otet si schimbat amestecul de cateva ori. Trebuie sa luam in calcul ca vom avea nevoie de 3-4 ore pana este fiarta burta proaspata.

    Nu toata lumea agreeaza acest fel de mancare, dar eu pot spune ca este printre cele mai bune ciorbe care se servesc la noi in tara, dupa cea de perisoare sau radauteana. Asta pana nu intervine sora mea sa spuna ca nu intelege de ce atata irosire de ingrediente pentru ceva ce nu poate fi mancat sub nicio forma:))

    Pentru aceasta ciorba avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 kg. burta de vita
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 1 feliuta de telina
  • boabe de piper, foi de dafin
  • sare
  • 1 capatana de usturoi
  • 300 gr. smantana
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri de ulei
  • aproximativ 2 kg. oase cu maduva  si tendoane de vita

    Se spala oasele de vita foarte bine si trebuie sa fim foarte atenti ca sa nu aiba fire de par sau resturi mici de oase de la transare. Se pun intr-o oala incapatoare si se pune apa atat cat sa le acopere bine. Se lasa sa dea in clocot, apoi se arunca aceasta apa si se spala foarte bine oasele. ciorba de burta

    Se pun inapoi pe fundul oalei apoi se pune bucata de burta si se pune apa suficienta. Se lasa la fiert aproximativ 3 ore timp in care mai completam cu apa fiarta.

    Spre sfarsitul timpului de fierbere se adauga si legumele, piperul, dafinul.

    Cand bucata de burta este foarte bine fiarta- intra foarte usor o furculita, se scoate totul din apa in care au fiert, se strecoara pentru a nu avea resturi de carne sau oase. si se pune inapoi pe foc. Burta se taie in bucati foarte subtiri, fideluta si se pune din nou in supa. Se lasa sa mai fiarba putin la foc mic.

    Intre timp amestecam galbenusurile cu putina sare si cele doua linguri de ulei pana obtinem un amestec omogen. Adaugam apoi smantana si se pune amestecul  in ciorba.

    Ciorba trebuie sa fiarba foarte incet pentru a nu se coagula galbenusurile si a capata un aspect taiat.

     Se potriveste de sare, se adauga otetul si este gata.

    Pentru a da o „fata” ciorbei noastre avem nevoie de un morcov ras pe razatoarea mica pe care il punem intr-o tigaie cu 3 linguri de ulei. Lasam putin pe foc doar atat cat uleiu se va colora frumos de la morcov.

    Luam cu lingura din uleiul colorat si punem in ciorba de burta, aceasta capatand astfel o culoare mai frumoasa.

    In momentul servirii cine doreste isi poate adauga mai multa smantana si sa manance ciorba cu un ardei iute.

    Din aceste ingrediente ies aproximativ 6-8 portii de ciorba care este deasa – nu este o zeama goala doar cu cateva firicele de burta.

Pofta buna!

Lasă un răspuns