Legumele și fructele – vedetele sănătății

Tot mai mulți medici sunt adepții principiului ”cinci legume pe  zi”. Lumea medicală recomandă un număr cât mai mare de legume ce trebuie incluse în meniul zilnic, pe baza numeroaselor cercetări care au relevat beneficiile unei diete bogate în produse vegetale. Tot mai mulți oameni spun că renunță la carne și că adoptă o dietă în care legumele și fructele sunt vedetele sănătății.

În cele ce urmează vă prezint câteva motive convingătoare pentru a consuma mai multe legume care se bazează pe informații precise, fundamentate științific:

  • Oferă multă energie:

Organismul are nevoie de numeroase substanțe nutritive pentru o funcționare optimă. Necesită doar o singură substanță pentru a avea energie și anume glucoza, cunoscută și sub numele popular de ”zahăr în sânge”. Organismul este înzestrat astfel încât poate transforma orice substanță în glucoză, inclusiv grăsimile și proteinele. Este adevărat că un consum mare de carbohidrați simpli conduce la creșterea în greutate. Acest adevar nu se aplică în cazul legumelor. Deobicei carbohidrații din legume sunt complecși. Experții în nutriție recomandă în continuare ca 60% din rația  de calorii zilnică să fie preluată din carbohidrați, în special cei complecși din cereale, fasole și legume cu conținut mare în amidon cum ar fi porumbul, mazărea, dovleacul, cartofii.

  • Sunt bogate în fibre:

Fibrele sunt compușii din plante pe care organismulnu îi poate digera. La prima vedere pare că beneficiile oferite de fibre sunt minore pentru că trec nedigerate prin corpul nostru. Dar este total invers. Există două tipuri de fibre: cele solubile și cele insolubile și fiecare dintre ele are beneficiile sale. Fibrele solubile se combină cu apa și alimentele în tractul digestiv formând un gel care încetinește digestia, permițând glucozei să intre în sânge. Fibrele insolubile oferă la fel demulte beneficii- dau senzația de saturație. Ele asigură un tranzit intestinal rapid, prevenind constipatia și curăță tractul intestinal pe măsură ce îl parcurg. Medicii consideră că fibrele insolubile previn bolile gastrointestinale. Legumele și fructele sunt foarte bogate în fibreîn special conopida, fasolea verde, cartofii.

  • Conțin proteine de calitate:

Cu toate că proteinele vegetale din legume șialte plante alimentare sunt considerate ”incomplete” față de cele de origine animală, ele se unesc în organism, formând lanțuri proteice care sunt egale din punct de vedere calitativ cu proteinele animale.

  • Sunt lipsite de grăsimi

Reducând rația de grșsimi reducem și riscul de a contacta boli cardiovasculare, diverse tipuri de cancer și alte boli cronice. Aceste grăsimi controlează nivelul colesterolului din sânge menținându-l scăzut, în timp ce grăsimile de origine animală duc la creșterea acestuia cât și agrăsimilor din sânge.

  • Ne ajută să slăbim:

Legumele sunt perfecte pentru regimurile de slăbire. Majoritatea, mai ales cele verzi au un conținut scăzut de calorii și pot fi consumate din belșug fără a duce la creșterea în greutate. În legune există fibre care dau rapid o stare de sațietate. Acestea antrenează grăsimile pe măsură ce trec prin tractul digestiv. Chiar și legumele cu un conținut mare de amidon ca legumele boabe, cartofii dulci, cerealele, dovleac au un rol bine stabilit în curele de slăbire.

Furnizează nutrienți de bază:

Organismul are nevoie de proteine, grăsimi și carbohidrați pentru a obține energia necesară, dar și pentru dezvoltarea celulară.În timp ce carnea și produsele lactate sunt sursa câtorva minerale precum fierul și calciul,acestea nu pot intra în competiție cu legumele când vorbim despre meniul complet de substanțe necesare funcționării organismului.

  • Ajută în prevenirea și combaterea bolilor:

Substanțele chimice naturale din plante sunt foarte benefice pentru sănătatea omului. Din punct de vedere științific vitaminele și mineralele din legume sunt fitochimicale. Datărită faptului că cercetările în domeniul substanțelor fitochimice sunt doar la început nu s- a determinat încă rația optimă de consum.

În timp ce un număr tot mai mare de substanțe chimice din plante se vând sub forma suplimentelor alimentare, medicii își mențin opinia conform căreia cel mai bun mod de administrare a lor este sub forma consumului unui bogat sortiment de legume proaspete de sezon existente pe piață într-o paletă largă de culori și gusturi.

Lasă un răspuns