Obișnuiesc să pregătesc foarte des tarte cu diferite creme sau fructe. Însă cea mai îndrăgită de cei din familie este această tartă cu cremă de lămâie. Primăvara îmi place să folosesc fructele de sezon- zmeură sau căpșuni. Deși crema este acrișoară, combinația cu aceste fructe este foarte bună.
Crema de lămâie este o cremă pufoasă, ușoară și potrivită și pentru alte deserturi cu cremă. Se face foarte ușor,nu avem nevoie de foarte multe ingrediente doar că trebuie pregătită din timp pentru că necesită timp de răcire înainte de a fi folosită.
Tartele sunt cunoscute de foarte mult timp- încă din Evul Mediu. Erau cunoscute drept opere de artă datorită culorilor care erau în compoziție. Din acea vreme sunt cunoscute atât tartele dulci, dar și cele sărate. Fie că ne dorim să impresionăm pe cineva cu o anumită ocazie, fie că este o zi fără un motiv anume, tartele sunt o variantă de desert foarte apreciate de la mic la mare.
Pentru această tartă cu cremă de lămâie am ales să folosesc un gem de caise de la Râureni. Acest gem a adus o savoare aparte tartei mele. Istoria Râureni a început în anul 1968 cu gemuri, dulcețuri, murături toate produse fără seamăn.
Ingrediente tartă cu cremă de lămâie
- Pentru blatul de tartă:
- 225 gr. făină
- 1 ou
- 100 gr.unt
- 1 vârf de sare
- Pentru crema de lămâie:
- 4 ouă
- 300 gr. zahăr
- 100 ml. suc de lămâie
- zahăr vanilat
- 350 gr. unt
- puțină sare
Pentru a pregăti blatul de tartă trebuie să cernem făina pe care o vom frământa cu untul, oul și praful de sare. Untul care trebuie să fie foarte rece îl tăiem cubulețe sau îl dăm pe răzătoare. Nu frământăm foarte mult acest aluat doar cât să se lege ingredientele. Îl lăsăm neapărat la frigider pentru câteva ore sau la congelator pentru o jumătate de oră. După acest timp îl întindem cu un sucitor într-o foaie groasă de cca 1cm și îl punem într-o tavă pentru tarte la copt circa 20 minute. Cuptorul trebuie să fie încălzit înainte de a pune tava la copt.
Cât timp se coace blatul pentru tartă facem și crema. Batem toate ouăle cu zahărul, sarea și zahărul vanilat.Trebuie să obținem o compoziție aerată. Apoi adăugăm sucul de lămâie. Acest amestec se pune la fiert pe baie de aburi până obținem o cremă bine legată. O luăm de pe foc și când s-a mai răcit puțin adăugăm untul. Trebuie să fie răcită complet înainte de folosire.
Când și blatul este răcit putem să asamblăm tarta. Cu gemul de caise de care povesteam puțin mai sus am uns blatul apoi am pus crema de lămâie. Pentru decor am folosit zmeură și am făcut câteva moțuri din albuș bătut spumă tare. Am folosit gemul și pentru câteva picături delicate la decor.
Poftă bună!