Dupa cum va anuntam si in luna octombrie, pe data de 11 octombrie am fost in vizita la fabrica Sergiana din Judetul Brasov, mai precis din Poiana Marului.
Am acceptat cu drag invitatia, mai ales ca eram foarte curioasa sa aflu cat mai multe lucruri despre acesta afacere de success si, mai ales, sa intru in fabrica unde se prepara toate produsele oferite de ei.
La aproximativ o ora de orasul Brasov, in Poiana Marului se afla fabrica, cu o suprafata totala de 9.000 mp si cu o capacitate de productie de 30 tone/zi. Toate laboratoarele sunt autorizate ANSVSA, avand 1 circuit continuu de control in aprovizionare, productie, asigurarea calitatii si desfacere.
Intrarea in fabrica s-a facut in conditii de igiena maxima, accesul fiind permis numai dupa o igienizare dubla a mainilor si purtand halat si boneta.
Din anul 1994 si pana in prezent, fabrica s-a extins si modernizat continuu, in present Sergiana Grup reunind o ferma si un complex zootehnic aflate in imediata apropiere a orasului Brasov, o retea de 54 de magazine si distributie proprie, dar si cele mai bune restaurante in Brasov si un centru de evenimente – Sergiana Center. Totul, cu dorinta de a oferi mancare buna din produse romanesti – perfect controlabile de la ingrediente, pana la vanzarea in pravalii.
Materia prima este din ferma proprie, iar gustul Sergiana are doua secrete: prepararea dupa tehnici eficiente si ingrediente 100% locale. Carnea gustoasa de porc de Mangalita si specialitatile rafinate de vita Black Angus sunt de la ferma proprie, unde mediul natural isi pastreaza toate calitatile. Retetele sunt din Tara Barsei, iar priceperea de top printre producatorii de preparate din carne este mostenita de la mesterii preparatelor din carne de produse traditionale romanesti din Brasov.
La ferma proprie din Sercaia animalele sunt crescute in cele mai moderne conditii, pe pasuni nealterate, hranite cu cereale cultivate de ei.
Pe toata durata vizitei in fabrica, am vazut procesul de fabricare a produselor, din momentul primirii materiei prime si pana la produsul finit numai bun pentru a fi livrat.
Un lucru foarte important este acela ca termepratura si umiditatea sunt controlate foarte strict cu ajutorul aparaturii moderne, pentru a asigura conditii optime pentru pastrarea produselor.
Controlul calitatii este unul foarte strict, aceste fiind realizat de persoane atent instruite si urmand proceduri stricte, tocmai pentru ca angajamentul producatorului este acela de a oferi cele mai bune produse de pe piata, fara a face rabat la calitate.
Trebuie sa mentionez doua lucruri pe care le aveam in gand cand am plecat de acasa si despre care imi doream sa aflu mai multe: ingredientele din cremwursti si parizer, precum si procesul de afumare.
Recunosc faptul ca de cele mai multe ori evit aceste doua produse din cauza unor experiente neplacute.
Imi doream sa gasesc cremwursti si parizer care sa mearga la suflet, sa mananc cu drag si pofta si sa nu imi mai fie teama de ingrediente. Lucrul acesta s-a intamplat cand am vazut ingredientele care stau la baza prepararii lor.
Sunt preparate prin fierbere, din carne de porc, de vita, amestec vita – porc sau piept de pui, cu nucsoara si enibahar pentru a catifela aroma neastamparata a usturoiului. Racirea carnii proaspete joaca rolul principal, iar sursele sunt sigure – fermele locale din imediata apropiere a orasului Brasov.
Tocmai pentru ca nu contin ingrediente dubioase, ci numai carne adevarata si proaspata, termenul de valabilitate este intre 10 si 25 de zile, la o temparatura cuprinsa intre o si 4 °C.
Specialitatile afumate din carne de porc fac o sarbatoare din fiecare zi. Carnea proaspata este afumata numai cu fum din lemn natural sau e fiarta si apoi afumata, rezultand un produs finit imbietor si un gust plin de savoare, inegalabil.
Misiune indeplinita: m-au convins sa mananc din nou cremwursti si parizer si de atunci diminetile mele sunt mai frumoase, iar micul dejun mai gustos!
Dovada calitatii inalte pe care o au produsele Sergiana sunt cele 25 de medalii castigate si aprecierea constanta la unul dintre cele mai prestigioase targuri de profil din lume organizat la Frankfurt o data la trei ani.
Vizita mea la fabrica s-a terminat cu un miros placut in nari dat de produsele afumate si cu un gust de neegalat in urma degustarii produselor oferite de gazdele primitoare.