Aroma irezistibila a diminetilor

Originile cafelei s-ar afla într-o regiune a Etiopiei numita Koffe și apoi introdusa în lumea araba prin Egipt si Yemen, unde începe sa se cultive în scopuri comerciale. In trecut cafeaua era cunoscuta si folosita ca aliment si nu ca bautura cum este in zilele noastre.

Primul magazin de cafea s-a deschis la Constantinopol, in anul 1475. Din Orientul Mijlociu cafeaua s-a raspandit în India, Indonezia și America, dar și în Italia, prin schimburile comerciale dintre negustorii venețieni și cei din Africa de Nord și Egipt. Din Italia a fost introdusă în restul Europei și acceptata pe scara larga dupa 1600 cand Papa  Clement al VIII-lea a numit-o „bautura crestina”, în ciuda provenienței sale. Prima cafenea din Europa a fost deschisă la Venetia în 1645.

    Pentru mulți dintre noi, cafeaua este un ritual al dimineții, iar lipsa ei ne poate da întreaga zi peste cap. Pentru multi dintre noi dimineata incepe cu o cafea proaspat prajita facuta la ibric sau la filtru, in timp ce ne pregatim de activitatile pe care le avem in fiecare zi. Fie ca bem cafea acasa sau/si la serviciu, de fiecare data ni se pare ca este mai buna mai gustoasa, de fiecare data ”mai altfel”. Cafeaua este pentru multi dintre noi doar ” o bautura” banala, consumata din obisnuinta, sau doar ca asa este la moda…

Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi din lume. În anul 2014, statisticile aratau ca, în lume, se serveau aproximativ 1,4 miliarde de cani de cafea pe zi.

    Ce multa lume nu stie este ca aceasta bautura are multe beneficii asupra organismului, dar are si efecte negative. Potrivit unor cercetatori canadieni, consumul moderat de cafea- aproximativ una/doua cani pe zi, este absolut inofensiv asupra organismului. S-a dovedit stiintific ca cei care au consumat regulat cafea sunt mai putin expusi riscului de a face diabet de tip 2. Alte studii au demonstrat scaderea riscului afectiunilor cardiovasculare, mai ales la femei. Se pare ca suntem protejati si de alte afectiuni, cum ar fi Parkinson, ciroza hepatica, pietre la rinichi, cancer de colon.

    Pe langa aceste beneficii, cafeaua are si efecte negative asupra organismului, intre cele mai importante fiind riscul cresterii tensiunii arteriale, afectarea ficatului, poate creste riscul de osteoporoza…

Experienta mea cu aceasta minunata licoare aromata a inceput de ceva vreme, dar recunosc ca nu a fost tot timpul la fel de placuta. La inceput am luat cafea gata macinata, la pachet, vidata si eram multumita de savoarea cafelei. Cu timpul aceast tip de cafea, mai precis acea marca de cafea m-a dejamagit si am renuntat la ea. A venit apoi randul cafelei la capsule, cu acele aparate care fascinau pe toata lumea. Sa zicem ca aceasta e cat de cat in cerintele gustului meu. Dar pot spune ca si aceasta s-a schimbat putin pentru ca firmele parca se axeaza pe cafea cu diferite arome si pierd esentialul. Am incercat si cafeaua proaspat macinata facuta lent la ibric. La inceput toate bune si frumoase, dar parca ajunsesem sa beau o cafea doar asa ca sa fie.

De cand am descoperit aceasta cafea boabe de la Kfea.ro totul s-a schimbat. Acum mi se pare ca dupa atatia ani parca nu a fost cafea ce am baut eu, a fost doar ceva cald cu o aroma vaga de cafea, iar de gust… Acum diminetile mele sunt pline de savoare, de aroma si ma intreb de ce oare nu am gasit aceasta cafea mai devreme. Parca nu imi vine sa plec in fiecare dimineata la serviciu si imi doresc doar sa stau comod in coltul meu preferat din casa si sa ma bucur in liniste. Dar stati putin ca am gasit si solutia: fac cafeaua Etolia de dimineata inainte de a pleca la serviciu, ma bucur de aroma ei intensa apoi o iau la pachet si ma bucur de ea pe drum pana la serviciu. De cateva ori am impartit cafeaua cu o colega de birou si a fost placut surprinsa; i-am zis despre ce e vorba si acum nu mai concepe vreo dimineata fara aceasta cafea. Chiar ma bucur ca am facut la randul meu dimineti mai frumoase asa cum si eu am de cand folosesc aceasta cafea.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2021

Lasă un răspuns