5 uleiuri esentiale folosite in cosmetica

Uleiurile esentiale sunt foarte utilizate in terapiile naturale, avand multe beneficii pentur sanatate. Dar utilizarea lor nu se opreste aici: proprietatile lor sunt foarte utile pentru infrumusetare, ingrijirea corpului si a pielii.

 

1. Uleiul esential de trandafiri

Acest ulei esential este un aliat pentru ingrijirea pielii, pe langa faptul ca emana un miros foarte frumos. Are efecte benefice asupra pielii cu eczeme, previne imbatranirea prematura a pielii si are efecte vizibile asupra tenului uscat. Poate fi folosit pentru toate tipurile de piele – inclusiv cele sensibile -, iar proprietatile sale astringente ajuta pielea capilara vatamata, repara urmele cicatricilor si acneea, oferind pielii un aspect general placut.

2. Ulei esential de lavanda

Este foarte utilizat in cosmetica si infrumusetare naturala. Se poate utiliza pe toate tipurile de piele. Hidrateaza pielea seaca, se poate folosi ca tonic, pentru tratarea acneei. Se poate aplica pe zonele afectate de arsuri solare sau pe pielea afectata de intepaturile insectelor. De asemenea, are un efect calmant putand fi folosit, in general, in cazurile de depresie, panica, si epuizare nervoass. Este, de asemenea, eficient în cazul durerilor de cap, al migrenelor si al insomniei.

 

3. Ulei esential de rozmarin

Este ideal in combaterea matretei. Se poate aplica direct pe par sau se pot pune cateva picaturi in sampon. In cosmetica este folosit in cazul pielii afectata de acnee, eczeme, umflaturi faciale si dermatita.

Este ideal pentru stimularea creierului, contribuie la inbunatatirea memoriei si puterii de concentrare.  Stimuleaza cresterea parului, prin sporirea circulatiei de la nivelul scalpului. Are o actiune benefica in problemele tractului respirator, racealii, stimularea ficatului si a vezicii biliare.

 

4. Ulei esential de geranium sau muscata

Este unul dintre cele mai folosite uleiuri in cosmetica. Cel mai des folosit este in prevenirea si tratamentul celulitei. De asemenea, se poate utiliza pentru tratarea pielii grase, tenului acneic, vindeca ranile si cicatricile de pe piele, elimina mirosul corporal neplacut. Având in vedere ca  poate influenta secretiile hormonale, nu este recomandat femeilor gravide. Ajuta digestia, impiedicand formarea gazelor intestinale.

Utilizarea lui este benefica in sindromul premenstrual, in problemele cauzate de menopauza, stres şi nevralgii. Echilibrează producţia de sebum la nivelul pielii, avend efecte pozitive si asupra sanilor afectati de sarcina si vergeturilor. Are un miros puternic, cu o aromă florala, o combinatie intre menta si trandafir.

 

5. Uleiul esential din arbore de ceai

Este un ulei esential cu multe efecte pozitive. Are o eficacitate mare in tratarea pielii acneice, regland si nivelul de sebum. Fiind in ulei puternic, inainte de a se alica pe piele, se poate combina cu alte uleiuri. O alta optiune este aceea de a pune cateva picaturi in crema hidratanta e care o folosim in mod uzual.

 

Nu trebuie sa uitam faptul ca uleiurile esentiale nu trebuie să fie utilizate nediluate si nu trebuie sa fie folosite pentru uz intern. De asemenea nu se lasa la indemana copiilor.

Inainte de prima utilizare, trebuie efectuat un test de sensibilitate cu un plasture timp de 24 de ore pe o parte de piele mai putin sensibila.

Uleiurile esentiale se pastreaza inchise ermetic, in locuri uscate si racoreoase, ferite de caldura si lumina.

Se pot procura de la plafar, din magazinele cu produse bio sau se pot comanda de pe internet, preturile fiind destul de accesibile. Iar daca avem timp si mai ales norocul de a culege plantele din zone nepoluate, putem prepara acasa aceste uleiuri.

Lasă un răspuns