De ce sa alegem laptele vegetal

Rafturile magazinelor sunt din ce in ce mai pline cu produse de origine vegetala, ca o alternativa la cele de origine animala. Si de aici apare clasice întrebare: de ce am renunța la laptele de origine animala, un produs consumat de secole și am alege un lapte vegetal.

Fie ca suntem intoleranți la lactoza, fie ca ne dorim sa urmam o dieta 100% vegetariana sau vegana sau sa ținem post, laptele vegetal este cea mai buna varianta.

Laptele vegetal este slab in grasimi, multe tipuri au un nivel ridicat de vitamine din grupa B, dar si magneziu, zinc, fosfor si este ideal pentru persoanele cu digestie lenta.

In prezent, in magazinele de tip plafar sau in unele farmacii, cele mai des intalnite tipuri de lapte vegetal sunt cele de soia, orez si migdale.

Dupa ce am incercat aprape toate tipurile de lapte vegetal, am ramas fanul laptelul de caju si am decis sa mi-l prepar singura.

Nucile de caju contin cupru, mangan, triptofan, magneziu, fosfor, iar 30 de grame inseamna aprximativ 160 calorii. Sunt deja cunoscute beneficiile pentru organism a consumului regulat de caju, printre care se numara:

  • contribuie la intariarea sistemului cardiovacular si la prevenirea bolitor cardiovescular

  • ajuta sistemul nervos

  • mentine pielea tanara si sanatoasa, datorita unor acizi grași esențiali și sănătoși, precum și a antioxidanților pe care îi conține

  • ajuta la controlul greutatii, reprezentand o gustare sanatoasa in dietele de salbire

Dupa cum spuneam, am decis sa imi prepar singura laptele de caju si am luat cea mai buna decizie. Se prepara foarte usor, cu ingredinte putine, iar rezultatul este unul pe masura asteptarilor: un lapte cremos, foarte aromat si dulce.

Pentru aproximativ 1 litru de lapte de caju avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Optional se pot adauga:

  • 3-4 curmale mari/2 linguri sirop de artar sau miere pentru a indulci laptele
  • scortisoara/curcuma/extract de vanilie dupa gust sau orice alt condiment in functie de preferinte

Mod de praparare: nucile de caju se pun la hidratat in apa cel putin 5-6 ore, dar de preferat este sa le lase la hidratat peste noapte. Daca folosim si curmale, le punem si pe ele la hidratat 15-20 de minute.

Scurgem bine apa in care s-au hidratat nucile de caju, dupa care punem toate ingredientele in blender si mixam bine pana se obtine aspectul de lapte cremos. De multe ori, in comert gasim mai mult o apa chioara decat un lapte vegetal.

Pentru o textura foarte fina, laptele obtinut se poate strecura punand o bucata de tifon deasupra unei site. Praful de scortisoara se poata adauga fie la sfarsit, fie cand mixam toate ingredientele.

Lapte caju

Laptele se poata pastra la frigider 2-3 zile si este foarte bun in cafea, in aluatul de clatite sau servit simplu, rece.

Enjoy!

 

Un gând despre &8222;De ce sa alegem laptele vegetal&8221;

Lasă un răspuns