Aceasta prajitura rasturnata cu prune imi aduce aminte de copilarie atunci cand ma duceam toamna cu bunicul in gradina si culegeam cateva prune pentru a face ceva dulce. Ne puneam de acord de seara ce prajitura sa faca a doua zi. Aceasta prajitura era printre preferatele mele. Toamna tarziu obisnuia sa faca si cu gutui pentru ca aceasta prajitura se poate face cu diferite fructe. Daca aveam mai multe prune culese, bunicul obisnuia sa faca si galuste cu prune. Imi place la fel de mult si acest desert, aroma fiind una deosebita si de neuitat.
Imi aduc aminte aroma de gutui care invada toata casa si eram asa fericita ca nici nu plecam de langa cuptor.
Obisnuiesc sa fac si eu destul de des aceasta reteta si este o adevarata incantare pentru cei din familie.
Nu este greu de facut si nici nu trebuie foarte multe ingrediente. Nu necesita mult timp de pregatire si coacere, doar timpul care trece de cand e gata coapta si o lasam putin sa se raceasca ni se pare foarte lung.
Pentru prajitura rasturnata cu prune avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 5 oua
- 160 gr. zahar
- 200 ml.lapte
- 1 plic praf de copt
- 340 gr. faina
- un praf de sare
- zahar vanilat
- 150 ml ulei
Se mixeaza albusurile cu un praf de sare si dupa ce au devenit putin mai spumoase adaugam treptat zaharul. Dupa ce zaharul este foarte bine amestecat adaugam treptat laptele care trebuie sa fie la temperatura camerei.
Amestecam galbenusurile cu uleiul si le adaugam treptat peste albusuri amestecand cu o spatula foarte usor.
Cernem faina amestecata cu praful de copt si se adauga si ea treptat in amestecul de oua.
Presajam pe fundul tavii in care coacem prajitura putin zahar brun si scortisoara – daca va place aroma, apoi asezam jumatati de prune pe toata suprafata tavii. Se toarna peste prune aluatul si se lasa la cuptor- pe care l-am incalzit inainte circa 45 minute.
Se lasa in tava sa se raceasca apoi se rastoarna si se portioneaza.
Pofta buna!