Lamington sau prajitura tavalita

          Prajitura Lamington denumita, ca si parcul national, dupa Charles Wallace Alexander Napier Cochrane-Baillie, al doilea Baron de Lamington, a fost preparata de bucatarul guvernatorului. 

          Povestea spune ca, in timp ce vizita Casa Harlaxton in Toowoomba, guvernatorul a avut oaspeti neasteptati pe la ora ceaiului. Neavand decat un blat de tort vechi in dulap, i-a cerut bucatarului sa improvizeze.

        Bucatarul a imbracat blatul in ciocolata, l-a taiat in patrate de 5 cm si a adaugat nuca de cocos pentru ca era prea lipicios.

        Este originara din Australia acolo unde exista chiar concursuri nationale pentru cea mai buna prajitura. Aceste concursuri au reguli foarte stricte de care se tine cont indiferent de situatie. Una dintre cele mai stricte reguli este aceea ca prajitura trebuie taiata in patrate cu latura de fix 5 cm, iar cei din juriu masoara fiecare patrat cu rigla. O alta regula este aceea ca stratul de ciocolata nu trebuie sa fie imbibat in blat mai mult de 2 mm. Am vazut la tv un astfel de concurs si juratii chiar masurau fiecare patratel de prajitura inscris in concurs.

      Aceasta prajitura este cunoscuta si la noi de foarte mult timp sub numele de „tavalita” si se face fie cu fulgi de cocos fie cu miez de nuca.45621543_2157475250952955_8961147777874657280_n

       Reteta nu este una foarte complicata si nu trebuie foarte mult timp pentru pregatirea ei. Din ingredientele necesare se obtine un blat fin, pufos, usor aerat care se imbiba cu ciocolata topita foarte bine.

Pentru lamington sau prajitura tavalita avem nevoie de:

  • 350 gr. faina
  • 250 ml lapte
  • 200 gr. unt
  • 200 gr. zahar
  • 1 plic praf de copt
  • 3 oua
  • un praf de sare
  • esenta de vanilie

       Pentru decor avem nevoie de fulgi de cocos si ciocolata cu max.70% cacao pentru topit.

        Se bat cele 3 oua intr-un bol incapator cu ajutorul unui mixer. Se adauga zaharul si praful de sare si se amesteca pana se obtine o crema aerata deschisa la culoare. Faina se amesteca cu praful de copt, se cerne si se adauga treptat peste oua alternand cu laptele.Untul se topeste si se adauga la sfarsit tot treptat. 45660905_2157475107619636_4335269589773451264_n

       In momentul cand amestecam toate ingredientele cu ouale batute vom folosi o spatula si amestecam cu atentie pentru a nu scoate aerul dun compozitie.

       Se pune amestecul obtinut intr-o tava in care am pus hartie de copt si se baga in cuptorul preincalzit. Se lasa la copt cca 35 minute.

          Cat timp se coace blatul, topim ciocolata pe baie de aburi, apoi o lasam putin sa se raceasca. Daca avem o ciocolata de calitate foarte buna nu mai este nevoie sa folosim si putin unt pentru a obtine un luciu frumos.

         Dupa ce prajitura s-a copt si s-a racit foarte bine se taie in patrate egale si se da fiecare patrat prin ciocolata topita apoi prin fulgii de cocos.

        Indiferent de cum numim aceasta prajitura, fie Lamington, fie Tavalita, un lucru este cert – este una dintre cele mai bune prajituri apreciata de toata lumea, mai ales de cei mici.

        Pentru un plus de savoare eu folosesc si unt de cocos. Din cele 200 gr. unt normal care trebuie pentru aceasta reteta eu folosesc doar 100 de unt normal si 100 de unt de cocos. Asta pentru ca la noi in casa aroma de cocos este la loc de cinste.

Pofta buna!

 

Un gând despre &8222;Lamington sau prajitura tavalita&8221;

Lasă un răspuns