Pentru unii dintre noi ardeiul iute este un ingredient ce nu lipseste aproape de la nicio masa, iar pentru altii este o adevarata durere din cauza iutimii .Sunt oameni care nu suporta deloc nici cea mai mica urma de iute.
Consumul de ardei iute aduce beneficii organismului nostru datorita ingredientelor care se afla in compozitia lor.
Contrar celor spuse ca ardeiul iute face rau stomacului, din contra acesta este un bun luptator cu indigestia. Odata ajuns in stomac va accelera producerea de acid gastric care ajuta mai departe organismul.
Ardeiul iute este un bun anestezic local si ajuta in regimul alimentar al celor care vor sa slabeasca. Astfel este accelerat metabolismul si au loc arderile caloriilor mai rapid.
Aceasta pasta se pastreaza foarte bine peste iarna si este potrivita atat la ciorbe, dar si la fripturi sau peste. In functie de cat de iute vrem sa fie se adauga mai multi sau mai putini ardei iuti.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de :
- 1 kg. ardei iuti
- 1/2 kg. gogosari
- sare dupa gust
- 150 ml. miere
- 2 foi de dafin100 ml. ulei
Se curata foarte bie toti ardeii, se spala si se dau prin masina de tocat cu sita deasa sau in blender.
Obtinem o pasta omogena pe care o punem la fiert impreuna cu foile de dafin, uleiul, sarea si alte arome dupa preferinta.
Trebuie sa amestecam foarte bine pentru a nu se prinde de fundul vasului si a se afuma.
Cand este aproape fiarta se adauga si mierea si se mai lasa foarte putin pe foc.
Se pune in borcane cat este fierbinte si se acopera cu un servet curat pana a doua zi cand este borcanele s-au racit. Abia acum se pun capacele si se pune la pastrat in camara. Daca se pun capacele cat timp este fierbinte se face condens si se formeaza mucegai.