Cred ca oricine apreciaza o felie de placinta cu branza sarata. Exista multe retete, multe variante, dar parca placinta dobrogeana cu branza sarata este cea mai buna. Si dupa parerea mea este mult mai buna decat cea cu branza dulce si stafide. Gasim placinta cu branza sarata si in alte tari apropiate sau mai putin apropiate de noi si de la care am luat unele influente.
Aceasta placinta cu branza sarata este spornica, usor de facut, nu trebuie multe ingrediente si este potrivita cel mai bine la micul dejun. Daca nu stim ce sa mai mancam dimineata, aceasta placinta este o alternativa care ne scoate din impas. Pentru mai multe retete din care putem sa ne inspiram puteti intra aici. Sunt retete simple, cu ingrediente la indemana si care nu necesita mult timp de preparare. Pornind de la reteta de placinta dobrogeana am facut aceasta placinta la care am folosit 2 foi de aluat din comert.
Pentru placinta cu branza sarata avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 2 foi de aluat
- 2 oua+1 galbenus pentru a unge placinta
- 500 gr. branza sarata
- 200 gr. smantana
- 100 gr. unt
Dupa ce foile de aluat s-au dezghetat intindem una din ele intr-o tava intinsa in care am pus si foaie de copt. Branza sarata este data pe razatoare si apoi amestecata cu smantana si ouale batute putin. Adaugam si untul taiat bucatele mici. Cand amestecul este unul omogen il turnam in tava peste foaia de aluat. Asezam si cea de a doua foaie de aluat. Batem galbenusul usor cu o lingura de apa apoi ungem foaia de aluat. Facem cateva crestaturi pentru a iesi aerul si bagam tava in cuptorul incalzit. Lasam sa se coaca circa 40 minute sau pana cand placinta cu branza este usor rumenita.
Dupa ce s-a copt o lasam sa se raceasca in tava apoi o putem portiona. Se pastreaza foarte bine la frigider pentru 3-4 zile. Este deosebit de gustoasa servita rece.
Pentru si mai multa inspiratie gasiti aici o reteta de placinta cu branza si stafide – o placinta delicioasa potrivita pentru o dimineata de sambata in familie.
Pofta buna!