Când avem poftă de ceva prăjit și făcut repede pregătim aceste turte minunate. Obișnuim să le mâncăm cu brânză puțin sărată sau cu diferite gemuri. Turtele bunicii îmi aduc aminte de vacanțele petrecute la țară cu bunicul atunci când îl rugam să coacă ceva pe plită. De multe ori, mai ales dimineața cocea pe plită niște lipii senzaționale pe care le mâncam cu ouă proaspete abia luate din cuibar. Mai ales iarna îmi plăcea să le mănânc cu dulceață de cireșe amare(negre). Turtele bunicii se fac dintr-un aluat ca de pâine și se pot coace atât în ulei cât și în tigaie fără ulei.
Dintr-un kilogram de făină folosit ne ies aproximativ 10 turte de mărime medie. Pentru a ieși mai pufoase eu am folosit făină de tip 550, făină pe care o folosesc și la aluatul de pizza.
Dacă nu le mâncăm cu brânză și nici nu le frământăm cu lapte sunt potrivite și pentru perioada de post ce se apropie.
Ingredientele folosite pentru turtele bunicii sunt următoarele:
- 1 kg.făină tip 55o
- 1 cub drojdie proaspătă
- 650 ml. apă călduță
- puțină sare
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță oțet
- ulei pentru prăjit
Modul de preparare pentru turtele bunicii
Cernem foarte bine făina într-un castron sau lighean încăpător și facem o adâncitură la mijloc. Drojdia proaspătă se freacă cu zahărul până devine lichidă și apoi se pune în adâncitura de făină. Adăugăm apoi și oțetul, amestecăm puțin și lăsăm să se formeze mici bule de aer. Durează cam 5-10 minute. Amestecăm la început cu o lingură de lemn în timp ce punem apa călduță treptat apoi punem coca pe blatul de lucru și începem să frământăm bine. Durează aproximativ 20-25 minute până când coca este bine frământată și nu se mai lipește de mâini. Acoperim vasul cu un șervet curat și lăsăm la dospit circa o oră să își dubleze volumul.
După ce a trecut acest timp împărțim coca în 10 părți egale și formăm mici grămăjoare pe care le mai lăsăm să crească aproximativ 15 minute.
Înainte de a ne apuca de prăjit turtele bunicii trebuie să punem uleiul la încins.
Se formează din fiecare grămăjoară câte o turtă și o punem la prăjit în uleiul foarte bine încins. Trebuie să fim foarte atenți pentru că se coc foarte repede. Le întoarcem și pe partea cealaltă și apoi le scoatem pe un prosop de hârtie să absoarbă surplusul de ulei.
Se pot mânca fie călduțe fie reci sunt la fel de bune, cu brânză, cu zahăr, cu gem sau simple.
Acu ceva timp am descoperit la TVR Timișoara o emisiune în care gătea cineva cu specific bănățean. Deși nu am nicio legătură cu acea zonă mi-a plăcut foarte mult ce gătea acea persoană și modul cum vorbea. Este vorba despre Uica Mihai, un bucătar tare simpatic ce își prezintă rețetele într-un grai bănățean autentic. Are rețete care se pregătesc ușor și nu ridică mari probleme- poate doar câte un regionalism pe care trebuie să îl căutăm in Dex, cu ingrediente la îndemână.
Sper ca această rețetă să vă placă și să o gătiți cu drag!
Poftă bună!