Mi se pare că de câte ori vorbim de rață imediat ne gândim la rață cu varză călită. Nu spun că acest preparat nu e gustos, dar mi se pare că nu este ridicată la adevărata valoare. Există multe rețete de piept de rață la cuptor cu diverse garnituri. Sunt și multe întrebări atunci când ne hotărâm să gătim o carne de rață: când condimentăm carnea, cât timp ținem carnea la cuptor, cât timp gătim carnea în tigaie… Pentru fiecare întrebare există un răspuns în așa fel încât să nu mai fie așa de greu numai să ne gândim să gătim o carne de rață.
Prima dată când am gătit carne de rață am făcut o garnitură de rondele de mere verzi și ananas pe care l-am caramelizat la care am adăugat și un sos de zmeură.Îmi amintesc că a fost așa de apreciată de către toți din familie că a trebuit să mai gătesc și a doua zi același fel de mâncare.
Ne place să gătim carne de rață de fiecare dată când avem ocazia, fie cumpărata din magazin sau luată din curte. Cea crescută în curte mi se pare că este mult mai gustoasă ca cea din magazin, dar e la fel de gustoasă. De data aceasta am folosit pentru rețeta de astăzi piept de rață cumpărat de la Lidl. Inițial plecasem să îmi fac aprovizionarea cu produse spaniole de la Lidl, dar nu am putu rezista ofertei la pieptul de rață.
Înainte de a găti un piept de rață la cuptor trebuie neapărat să fie la temperatura camerei.
Niciodată carnea nu se pune direct în tigaie tocmai scoasă din congelator. Tigaia nu trebuie să fie foarte bine încinsă deși există păreri împărțite. Eu obișnuiesc să condimentez carnea imediat după ce a fost gătită în tigaie și urmează să fie dată la cuptor.
Tocmai pentru că pieptul de rață este o bucată de carne mai groasă trebuie să fie gătită în două etape.
După ce se crestează foarte fin pielea de rață se pune bucata de carne la prăjit cu pielea în jos. După ce a prins o culoare uniformă se transferă carnea într-o tavă și se lasă la cuptor. Acum urmează a doua parte de gătire a cărnii de rață.
Pentru rețeta de astăzi avem nevoie de :
- piept de rață
- sare,piper
- două căpățâni de usturoi
- 4-5 cartofi de mărime medie
Înainte de a pune carnea la prăjit în tigaie trebuie să pornim și cuptorul pentru a fi bine încins.
Pieptul de rață trebuie neapărat să fie la temperatura camerei. Crestăm pielea și punem bucățile de carne la prăjit în tigaie. Pielea trebuie să fie foarte bine rumenită, crocantă. Nimeni nu vrea să aibă în farfurie o carne cu piele nerumenită, din care să se scurgă grăsimea. Aceasta nu trebuie să fie foarte bine încinsă. După ce s- a rumenit o întoarcem și pe partea cealaltă și o lăsăm să prindă o culoare uniformă și pe această parte. Condimentăm carnea și o lăsăm în cuptor circa 10-15 minute. Se ține la cuptor în funcție de preferințele fiecăruia – dacă preferăm carnea mai în sânge o lăsăm mai puțin la cuptor, iar pentru o carne mai bine făcută o mai lăsăm în plus încă 5-6 minute.
Putem pune în cuptor și usturoiul pe care îl vom folosi la piure. Se pun căpățânile de usturoi într-o foaie de copt apoi se învelește foarte bine într-o folie de staniol. Se coace în aproximativ 20 minute.
Cât timp este carnea la cuptor punem la fiert cartofii pentru piure cu o linguriță de curcuma. Când sunt gata fierți se pasează, se condimentează și se amestecă și usturoiul copt apoi se păstrează cald până la momentul servirii.
Este foarte important ca după ce carnea este gătită, se scoate de la cuptor și se lasă să se odihnească aproximativ 10- 15 minute. Abia după timpul de odihnă se taie în feliuțe subțiri și este gata de servire. Eu am ales și o salata de crudități pentru fiecare porție servită.
Poftă bună!