În urmă cu câteva zile am avut deosebita plăcere de a primi spre testare de la cei de la Vegis pudra ecologică MATCHA. Nu am stat foarte mult să mă gândesc și am stiut că această pudră miraculoasă v-a fi folosită pentru un minunat desert – Prăjitura Matcha cu cremă de mascarpone.
Origine pudră matcha
Această pudră Matcha nu era foarte cunoscută de mulți oameni. Această băutură care a intrat în rutina alimentației și dietei oamenilor își are originea în China. Cu toate acestea cea mai mare parte a producției de ceai matcha se găsește în Japonia.
În ultima perioada acest ceai și-a câștigat popularitatea în toată lumea, mai ales în Europa și Statele Unite ale Americii. Și în România ceaiul începe să fie din ce în ce mai apreciat pentru beneficiile sale asupra sănătății și pentru proprietățile deosebite pe care le are.
Ceaiul Matcha este atât de deosebit pentru că se obține prin metode tradiționale. Cultivatorii chinezi și cei japonezi usucă rapid frunzele culese manual pentru a nu se oxida. Diferența de ceaiul negru este aceea că în cazul ceaiului matcha fermentația este oprită. După acest proces de uscare rapidă frunzele sunt transformate într-o pulbere de un verde intens. Sunt folosite râșnițe speciale pentru măcinat plantele. Acum această pudră poate fi folosită la mult apreciatul ceai. Într-un vas special cu forma conică și fundul drept se amestecă pudra cu apa caldă. Apoi se folosește o măturică specială pentru acest ritual confecționată din bambus.
Beneficii matcha
Pudra de Matcha este acum folosită atât pentru ceaiuri, cât și pentru a prepara budinci, cocktail-uri, latte-uri, dar și presărată peste mâncăruri sau folosită ca ingredient în deserturi. Călugărul Eisai a ținut să evidențieze efectele benefice ale ceaiului verde în cartea sa Menținerea sănătății prin ceai ( 1211): „Ceaiul este un medicament miraculos pentru menținerea sănătății. Ceaiul are o putere extraordinară de prelungire a vieții. Oriunde o persoană cultivă ceai, va avea parte de o viață lungă.” Cele mai importante efecte benefice ale ceaiului verde asupra organismului, se datorează polifenolilor, – antioxidanți puternici pe care îi are în compoziție – deoarece nu este fermentat, acest ceai, are în conținut cea mai mare cantitate de polifenoli, și cel mai mic conținut de cofeina, dintre toate tipurile de ceai.
S-a observat că polifenolii ceaiului verde atenuează creșterile tensiunii arteriale, datorită proprietăților lor antioxidante. Unele studii au indicat faptul că consumul de ceai verde reduce ușor tensiunea arterială. 120 ml de ceai verde consumat pe zi timp de 1 an reduce semnificativ riscul de a dezvolta hipertensiune. Ceaiul are acțiune diuretică, acțiune antioxidantă, scade nivelul colesterolului din sânge; are efecte benefice asupra circulației sângelui și proceselor de digestie, stimulează procesele metabolice la nivelul celulelor sistemului nervos central, studii recente emițând ipoteza eficacității în prevenirea bolii Alzheimer. Favorizează irigația sanguină la nivelul tegumentelor favorizând regenerarea acestora, combate apariția cariilor datorita aportului de fluor, este tonic, energizant și combate stările depresive.
Pe lângă numeroasele efecte pozitive asupra organismului acest ceai matcha are și efecte negative. Aceste efecte sunt cauzate de conținutul de cafeină, prezența de aluminiu și efectele polifenolilor asupra biodisponibilității fierului. S-a demonstrat științific că această plantă are o mare capacitate de a stoca aluminiul. O cantitate mare duce la disfuncții renale. Pe lângă aluminiu se găsește și o importantă cantitate de fier. Acesta agravează anemia. Nivelul ridicat de oxalați este responsabil de formarea pietrelor la rinichi.
Ingredientele necesare pentru Prăjitura Matcha cu cremă de mascarpone:
- Pentru blat:
- 6 ouă
- 2 linguri pudră matcha Vegis
- 12 linguri de zahăr
- 12 linguri de făină
- 6 linguri de lapte
- 6 linguri de ulei
- 1 plic praf de copt
- puțină sare
- 3 plicuri zahăr vanilat
- Pentru jeleul de căpșuni:
- 300 gr. căpșuni proaspete
- 4 linguri zahăr
- 3 linguri apă
- Pentru crema mascarpone:
- 2 cutii mascarpone
- zahăr vanilat
Pentru blat trebuie să separăm ouăle și să mixăm albușurile cu puțină sare. Adăugăm apoi treptat zahărul în timp ce continuăm să mixăm. Alternăm zahărul cu laptele. Gălbenușurile le amestecăm cu o spatulă împreună cu uleiul apoi le adăugăm treptat albușurilor. Cernem foarte bine făină amestecată cu praful de copt și pudra matcha. O adăugăm treptat peste amestecul de ouă. Din acest moment nu mai folosim mixerul. Avem nevoie ca amestecul să fie aerat. Ne folosim doar de o spatulă. Amestecăm până s-a uniformizat culoarea. Folosim o tava dreptunghiulară tapetată cu hârtie de copt. Punem amestecul în această tavă și apoi la cuptor pentru circa 35-40 minute. Tava pe care eu am folosit-o are 21/33 cm.
Cât timp se coace blatul ne ocupăm de jeleul de căpșuni. Spălăm foarte bine fructele și le punem cu apa și zahărul la fiert. Trebuie să amestecăm pentru a nu se prinde de fundul vasului. Lăsăm la fiert până obținem un gem bine legat. După ce s-a răcit puțin dăm tot amestecul printr-o sită deasă pentru a obtine un jeleu fin. Dacă ni se pare că nu este foarte bine legat mai punem la fiert până este bine legat. Trebuie să nu curgă deloc ca atunci când îl folosim la asamblarea prăjiturii să nu se lase pe margine.
Mixăm crema de mascarpone cu zahărul apoi adăugăm câteva linguri din jeleul de căpșuni bine răcit. Obținem o cremă cu o culoare frumoasă și pufoasă. Atât jeleul cât și această cremă le punem la rece până în momentul asamblării.
După ce blatul este copt îl lăsăm să se răcească puțin în tava în care l-am copt. Abia după acest timp îl putem scoate pe un grătar pentru a se răci în totalitate.
Îndepărtăm hârtia de copt și împărțim blatul în două părți egale. Acum începem să asamblăm prăjitura. Așezăm o bucată de blat pe o tavă, punem un strat de cremă de mascarpone, un strat de jeleu de căpșuni apoi încă unul de cremă mascarpone. Este indicat să folosim o tavă cu pereți înalți pentru a ne ajuta la asamblare. Acum o putem lăsa la frigider pentru câteva ore sau peste noapte. Dacă avem răbdare:))
După ce a stat la rece se porționează după preferință și se decorează. Eu am folosit pentru decor câteva feliuțe de căpșuni și cremă mascarpone în care an pus o lingurită de pudră matcha.
Obținem un desert tare gustos în care aroma căpșunilor proaspete se îmbină foarte bine cu crema de mascarpone. Aspectul prăjiturii cucerește asistența pe loc.
Poftă bună!