Tort cu ciocolată și fructe de pădure- o rețetă simplă deși nu pare. Chiar la prima vedere dă impresia unui desert complicat la care s-au folosit multe ingrediente. Îmi place să fac torturi, să le decorez în funcție de preferințele celui la care ajunge sau să îl decorez după gustul meu.
Fiecare tort este o provocare, poate și pentru că vine cu o mare responsabilitate. Trebuie pregătit cu mare atenție până la cel mai mic detaliu. Dacă se întâmplă să nu fie ceva așa cum trebuie o iei de la capăt pentru că cel care așteaptă acel tort are toate așteptările.
Acest tort a fost pregătit pentru cineva care este mare amator de fructe de pădure și ciocolată. Nu a fost foarte greu de onorat această rugăminte pentru că ciocolata și fructele de pădure pot fi folosite în foarte multe combinații.
Pentru acest tort cu ciocolată și fructe de pădure avem nevoie de următoarele ingrediuente:
- Pentru blat:
- 7 ouă
- 200 gr.făină
- 200 gr.zahăr
- 50 gr.cacao
- un praf de sare
- arome după preferință
- Pentru cremă:
- 500 ml.smântână lichidă pentru frișcă
- 200 gr. ciocolată albă simplă
- 2 linguri dulceață de trandafiri
- Pentru sirop:
- 25 ml. apă
- 25 gr. zahăr
- 200 ml. suc de fructe de pădure
- Pentru decor:
- fructe de pădure
Înainte de a ne apuca de treabă trebuie să menționez că pentru acest tort am folosit o tavă rotundă cu diametrul de 32 cm.
Mai întâi pregătim crema pentru care se pune smăntâna pe foc și se lasă să se încălzească, dar fără a da în fiert.Se pune peste ciocolata albă ruptă bucăți sau tocată. Se lasă câteva minute apoi amestecăm până se obține o compoziție omogenă. Lăsăm amestecul la frigider până când asamblăm tortul.
Pentru blatul de tort procedăm în felul următor: separăm ouăle și amestecăm gălbenușurile cu o parte din zahăr, praful de sare și aromele. În acest fel gălbenușurile își vor schimba culoarea și îșî vor mări volumul. Mixăm albușurile puțin apoi adăugăm restul de zahăr și continuam să mixăm până avem o spumă tare care își păstrează forma. Amestecăm cele două compoziții cu o spatulă de jos în sus cu mișcări ample. Cernem făina împreună cu cacaua și o adăugăm amestecului nostru.
Punem compoziția în tava de copt pe care am pus hârtie de copt și lăsăm in cuptor pentru 45-50 minute.Când se consideră că este copt se poate testa cu o scobitoare mai lungă. După ce se înfige aceasta în blat și o scoatem curată înseamnă că blatul este copt. Îl mai lăsăm în tavă să se răcească puțin înainte de a trece la etapa următoare.
După ce blatul este răcit în totalitate îl tăiem astfel încât să obținem două blaturi egale.
Pentru sirop se pun toate ingredientele pe foc și se lasă să dea câteva clocote. Înainte de a fi folosit trebuie să se răcească foarte bine. Scoatem crema de la frigider și păstrăm o parte fără să adăugăm dulceață , adăugăm dulceața de trandafiri și mai amestecăm puțin. Însiropăm fiecare blat apoi punem o parte din cremă și continuăm așa cu fiecare blat.
Tortul se asamblează în tava în care a fost copt și se lasă la frigider peste noapte înainte de a fi ornat și decorat. După ce a stat la frigider se îmbracă tortul cu crema oprită.Se decorează cu fructe de pădure după preferință.
Poftă bună!