Tort șah cu cremă diplomat- un tort cu impact vizual deosebit, un tort care excelează prin aspect și gust.
Acest tort a fost făcut pentru aniversarea unei persoane importante. Am reușit și de această dată să o surprind foarte plăcut. La fel de surprinși au fost și cei care au fost la masă atunci când am adus tortul. Nu m-au crezut că este făcut în casă până nu au văzut niște poze din timpul pregătirii. Atunci când folosești ingrediente de calitate și rezultatul este pe măsura așteptărilor. Pentru acest tort am folosit ciocolată neagră cu 85%cacao și o tavă rotundă,cu fund detașabil și diametrul de 24cm. Un tort la fel de spectaculos a fost tortul cu inițiale și cremă de vanilie.
Pentru rețeta tortului prezentat în această rețetă avem nevoie de câteva ingrediente care sunt la îndemâna oricui și ce este cel mai important de ținut minte este că ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Acest aspect nu se potrivește însă pentru smântâna pentru frișcă ce trebuie ținută la rece până în momentul folosirii.
Ingrediente tort șah cu cremă diplomat:
- Pentru blatul galben:
- 6 ouă
- 150 gr. făină
- 150 gr. zahăr
- 4 linguri ulei
- un praf de sare, zahăr vanilat
- Pentru blatul maro:
- 6 ouă
- 150 gr. făină
- 150 gr. zahăr
- 4 linguri ulei
- un praf de sare, zahăr vanilat
- 25 gr. cacao
- Pentru cremă:
- 4 ouă
- 1 cană zahăr
- 10 gr. gelatină
- 500 ml. smântână pentru frișcă
Pentru blatul galben trebuie să separăm albușul de gălbenuș. Mixăm albușurile cu sarea- nule mixăm foarte mult. Când încep să fie legate, să se formeze spuma adăugăm treptat zahărul și mixăm până obținem o spumă tare, fermă. Adăugăm treptat fiecare gălbenuș și amestecăm acum cu o spatulă. Treptat adăugăm și făina cernută. Punem și cele 4 linguri de ulei și mai amestecăm puțin. Punem toată compoziția în tava de copt și punem la cuptor pentru circa 35-40 minute.
La fel procedăm și cu blatul maro. După ce s-au răcit cele două blaturi le tăiem pe fiecare în două părți egale.
Pentru crema diplomat procedăm astfel:
Înainte de a ne apuca de cremă trebuie să punem gelatina la hidratat în puțină apă rece. Batem cele 4 ouă cu zahărul. Punem pe baie de aburi și amestecăm până se formează o cremă consistentă. Oprim focul și când s-a mai răcit puțin punem gelatina și amestecăm. Batem smântâna pentru frișcă cu puțin zahăr vanilat și o încorporăm în crema de ouă răcită complet.. Eu am adăugat și câteva linguri de jeleu de fructe. Puteți folosi orice fel de fructe- eu am folosit fructe de pădure.
Fiecare dintre cele 4 blaturi obținute se decupează pe forma șablonului cu diametrul de 18 cm, apoi se repetă operațiunea cu un cerc de 12 cm și încă o dată cu un cerc de 6 cm. Din fiecare blat vor rezulta 3 inele. În tava în care am copt blaturile se așează primul inel de cacao de 24 cm. În interiorul lui, acolo unde inițial era cercul de 18 cm de cacao, se introduce un cerc de 18 cm de vanilie. Apoi se continua alternativ, până ce terminăm cu mijlocul de 6 cm.
Peste primul blat se așează o parte de cremă, apoi alt blat și se repetă până terminăm cele 4 blaturi. Lăsăm tortul la frigider câteva ore înainte de servire. Dacă se poate lăsa peste noapte este și mai bine.
În ziua servirii se scoate tortul pe un platou de servire și se decorează după gust.Eu am folosit mascarpone și fructe de pădure.
Poftă bună!