Aveam de foarte mult timp pofta de salam de biscuiti cu stafide, dar cum au fost sarbatorile de iarna nu de foarte mult timp si am facut multe alte prajituri, l-am lasat sa mai astepte. Astazi am fost sa cumpar ce aveam nevoie pentru acest salam de biscuiti cu stafide si am facut. Am facut, nu una ci patru bucati, asa ca sa potolesc pofta care a venit pe parcurs si altora din familie.
Se pare ca acest salam de biscuiti a aparut pentru prima data in Sicilia si este facut din biscuiti, cacao, unt si oua. In mod normal, conform retetei originale se folosesc si bauturi alcoolice, vinul de Porto sau romul. Desi este un desert si prin urmare nu contine carne, numele provine de la forma finala data acestui desert si a bucatilor de biscuiti maruntiti care seamana cu grasimea dintr-o felie de salam.
![](https://i0.wp.com/savoareinbucatarie.ro/wp-content/uploads/2025/02/salam-de-biscuiti.jpg?resize=620%2C775&ssl=1)
Acest desert, cunoscut sub numele de salam de biscuiți, nu are nevoie de pregătire la cuptor; trebuie doar lăsat la rece pentru a se închega compoziția înainte de a fi porționat. Are dificultate scăzută și este nevoie de aproximativ o oră pentru preparare.
Ingrediente Salam de biscuiti cu stafide
- 1 kg biscuiti populari
- 250gr. unt topit
- 500 ml. lapte dulce
- aromele preferate
- 300 gr. stafide
- 10 ml esenta de rom
- 100 gr. zahar – nu este necesar
- 2 ciocolate cu lapte
- 20 gr. cacao
- optional puteti adauga merisoare, diverse tipuri de nuci taiate marunt, rahat taiat cubulete potrivite ca marime
- fulgi de nuca de cocos
Foarte important atunci cand facem salam de biscuiti cu stafide este ca trebuie sa nu rupem biscuitii in bucati foarte mici ci in bucati medii spre mari pentru a avea un aspect frumos atunci cand taiem pentru servire. Pentru acest minunat desert plin de arome trebuie sa avem rabdare. Aceasta este cheia reusitei noastre atunci cand ne hotaram sa facem aceasta reteta.
Alegem stafidele de codite sau alte impuritati si le lasam la rehidratare in apa calduta cu esenta de rom. Intre timp rupem in bucati medii spre mari biscuitii si ii punem intr-un bol incapator. Fierbem laptele cu zaharul dupa care luam vasul de pe foc si punem cacaua si cele doua ciocolate. Amestecam bine dupa ce s-a topit ciocolata si adaugam amestecul peste biscuiti. Tot acum putem pune si cubulete de rahat, merisoare sau diverse tipuri de nuci tocate marunt. Strecuram si stafidele de lichidul in care au stat pentru rehidratare si le adaugam in amestecul de lapte si biscuiti.
Amestecam totul foarte bineastfel ca toate ingredientele sa fie intrepatrunse, acoperim vasul cu o folie alimentara si lasam pentru macar 2 ore sa se incorporeze totul foarte bine.
Cum obtinem forma finala de salam de biscuiti
Pentru a da forma finala de salam de biscuiti trebuie sa folosim o folie alimentara pe care o intindem pe blatul de lucru. Luam un sfert din compozitia de biscuiti, o punem pe folie si apoi o modelam sub forma de baton pe care il strangem foarte bine ajutandu-ne de folie. Facem cate un nod la fiecare capat al foliei si repetam si cu restul de compozitie. Obtinem astfel patru bucati de salam. pe care le lasam la frigider pana a doua zi.
Dupa ce au stat la frigider si toata compozitia este bine inchegata scoatem salamul de biscuiti din folie si il tavalim prin fulgi de cocos apoi il portionam in felii potrivit de groase.
Pofta buna!