Pentru ca suntem in plin sezon al fructelor si legumelor si dorim sa ne bucuram de savoarea lor si in sezonul rece trebuie sa urmam cativa pasi pentru a le pastra.
Un lucru important care pastreaza calitatea conservelor este sterilizarea borcanelor.
Borcanele in care punem conservele trebuie sa fie bine spalate cu apa calda si detergent de vase.
Se aleg borcane care sa fie potrivite ca si cantitate cu tipul de conserva pe care dorim sa il punem; borcanele trebuie sa fie intacte, sa nu fie ciobite, sparte sau crapate.
Capacele folosite la inchiderea borcanelor trebuie sa fie bine spalate si sterilizate odata cu borcanele, daca ele sunt din metal sau din plastic.
Sterilizarea se poate face in cuptorul cu microunde, introducand borcanele si tinandu-le 1-3 minute. Capacele de metal nu se pot steriliza prin aceasta metoda.
O alta varianta de sterilizare este aceea in apa clocotita. Se introduc borcanele si capacele intr-o oala cu apa clocotita si se lasa 5 minute. Se scot apoi pe un prosop curat si se lasa sa se usuce inainte de a se umple.
Sterilizarea se poate face si in cuptorul aragazului, intr-o cratita pe fundul careia am pus niste carpe, asezam apoi borcanele si capacele, umplem cu apa si cand apa a inceput sa fiarba mai lasam 5 minute.
O regula foarte importanta de urmat este aceea ca un borcan rece se umple cu un continut rece, iar unul cald se umple cu un continut cald.
Un borcan bine inchis va avea capacul tras spre interior.
Borcanele umplute cu continut cald se lasa peste noapte sa se raceasca lent dupa care se depoziteaza in locuri racoroase si bine ventilate.