Văzând că încă mai găsesc prune m-am hotărât să fac ceva dulce – dar ceva care se face foarte repede și nu necesită multe ingrediente.
Așa mi-am adus aminte de rețeta găluștelor cu prune. Se fac foarte ușor și nu trebuie să aștept mult până pot să le savurez.
Ingrediente:
- 350 gr. făină
- 300 gr. pesmet
- 1 kg. prune
- 1 kg. cartofi
- 250 gr. zahăr
- 2 ouă
- 1 praf de sare
- zahăr vanilat
Se spală bine prunele după care, fără să le tăiem definitiv, scoatem sâmburii. Le lăsăm apoi să se scurgă bine de apă.
Pesmetul se pune într-o tigaie și se lasă la foc potrivit să se rumenească împreună cu 3-4 linguri de zahăr. Trebuie să mestecăm tot timpul ca să nu se ardă. După ce s-a rumenit frumos , se ia de pe foc și se mai continuă să se amestecepuțin până se răcește.
Cartofii se curață, se taie cubulețe, apoi se pun la fiert cu un praf de sare. Cine preferă scorțișoara poate pune o bucată la fiert odată cu cartofii.
Când sunt fierți, se scurg de apă și se pasează foarte bine, se adaugă cele 2 ouă, făina, zahărul și zahărul vanilat. Se amestecă foarte bine până se obține o cocă ce este ușor lipicioasă.
Dacă nu este așa se mai poate adăuga faină. Eu am pus în plus circa 100 gr.
Se pune într-o oală apă la fiert cu un praf de sare și cât timp se fierbe, se formează găluștele. Se ia cu mana o parte din compoziție, se aplatizează puțin după care se pune o prună și se închide foarte bine aluatul, așa încât să se formeze o gălușcă.
Se pun in apa fiartă mai multe găluște și se lasă la fiert până se ridică singure. Acesta este indiciul că sunt fierte.
Se dau prin pesmet imediat cum sunt scoase din apă și se așează pe un platou.
Așa continuăm cu toate găluștele.
Poftă bună!